Adware

Adware je skraćenica od advertising-supported software što znači softver koji se financira oglasima. Programi koji prikazuju oglasni materijal pripadaju u tu kategoriju. Adware u web pregledniku često automatski otvara novi prozor koji sadrži oglase ili pak mijenja početnu stranicu web preglednika. Adware se često isporučuje u paketu s besplatnim programima, čime se inženjerima koji razvijaju te (obično korisne) aplikacije pokrivaju troškovi rada.

Adware sam po sebi nije opasan – osim što korisnicima dosađuje oglasima. Opasnost se krije u činjenici da adware ponekad provodi i funkcije praćenja (kao što to radi i spyware).

Ako odlučite koristiti neki besplatni proizvod, posebnu pozornost obratite na instalacijski program. Većina instalacijskih programa obavijestit će vas o instaliranju dodatnog adwarea. Često ćete moći odustati od instalacije adwarea i instalirati samo program koji želite.

No neke programe uopće nije moguće instalirati bez adwarea, a nekima su pak funkcije ograničene. To znači da adware često pristupa sustavu na "legalan" način jer korisnici na to pristanu. U tom slučaju, bolje je biti siguran. Ako je na računalu otkriven adware, preporučuje se da ga izbrišete jer postoji velika vjerojatnost da sadrži zlonamjerni kôd.