ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Tok skeniranja

Prozor toka skeniranja prikazuje trenutni status skeniranja i informacije o broju pronađenih datoteka koje sadrže zlonamerni kôd.


note

Normalno je da neke datoteke, kao što su datoteke zaštićene lozinkom ili datoteke koje isključivo koristi sistem (obično pagefile.sys i određene datoteke evidencije), nije moguće skenirati. Više detalja možete pronaći u našem članku baze znanja.


note

Kako da isplanirate sedmično skeniranje računara

Da biste isplanirali redovan zadatak, pogledajte poglavlje Kako da isplanirate sedmično skeniranje računara.

Tok skeniranja – Traka toka pokazuje status skeniranja koje je u toku.

Ciljna datoteka – Ime trenutno skeniranog objekta i njegova lokacija.

Otkrivenih stavki – Prikazuje ukupan broj skeniranih datoteka, pronađenih i očišćenih pretnji tokom skeniranja.

Kliknite na „Više informacija“ da biste prikazali sledeće informacije:

 • Korisnik – Ime korisničkog naloga koji je pokrenuo skeniranje.
 • Skenirani objekti – Broj već skeniranih objekata.
 • Trajanje – Proteklo vreme.

Ikona za pauzu – Pauzira skeniranje.

Ikona za nastavak – Ova opcija je vidljiva kada je tok skeniranja pauziran. Kliknite na ikonu da biste nastavili skeniranje.

Ikona za zaustavljanje – Prekida skeniranje.

Izaberite Otvaranje prozora skeniranja da biste otvorili opciju Evidencija skeniranja računara sa više detalja o skeniranju.

Pomeraj se u evidenciji skeniranja – Ako je aktivirano, evidencija skeniranja se automatski pomera nadole kako se dodaju nove stavke kako bi najnovije stavke bile vidljive.


note

Kliknite na lupu ili strelicu da biste videli detalje o trenutno pokrenutom skeniranju. Možete da pokrenete još jedno, paralelno skeniranje tako što ćete izabrati opcije Skeniraj računar ili Napredna skeniranja > Prilagođeno skeniranje.

SCANNER_MAIN

Padajući meni Radnja nakon skeniranja vam omogućava da podesite radnju koja će se izvršavati automatski nakon dovršenog skeniranja:

 • Ne preduzimaj ništa – Nakon završenog skeniranja se ne izvršava nijedna radnja.
 • Isključi računar – Računar se isključuje nakon dovršenog skeniranja.
 • Ponovo pokreni ako je potrebno – Računar se ponovo pokreće ako je to potrebno samo za dovršavanje čišćenja otkrivenih pretnji.
 • Ponovo pokreni računar – Zatvara sve programe i ponovo pokreće računar nakon dovršenog skeniranja.
 • Nametni ponovno pokretanje ako je potrebno – Računar se ponovo pokreće prinudno ako je to potrebno samo za dovršavanje čišćenja otkrivenih pretnji.
 • Nametni ponovno pokretanje – Prinudno zatvara sve otvorene programe bez čekanja na interakciju korisnika i ponovo pokreće računar nakon dovršenog skeniranja.
 • Stanje spavanja – Čuva sesiju i postavlja računar u stanje niske potrošnje tako da možete brzo da nastavite sa radom.
 • Hibernacija – Preuzima sve što je pokrenuto u RAM-u i premešta u određenu datoteku na čvrstom disku. Računar se isključuje, ali nastavlja sa radom u prethodnom stanju sledeći put kada ga pokrenete.

note

Radnje Spavanje ili Hibernacija su dostupne u zavisnosti od podešavanja operativnog sistema za napajanje i spavanje na računaru ili u zavisnosti od dostupnih funkcija računara/laptopa. Imajte u vidu da računar u stanju spavanja i dalje radi. I dalje su pokrenute osnovne funkcije i koristi se napajanje kada računar radi na baterije. Da biste sačuvali trajanje baterije, na primer kada putujete van kancelarije, preporučujemo da koristite opciju hibernacije.

Izabrana radnja će se pokrenuti nakon što se završe sva pokrenuta skeniranja. Kada izaberete Isključi računar ili Ponovo pokreni računar, u prozoru dijaloga za potvrdu će se prikazati odbrojavanje od 30 sekundi (kliknite na opciju Otkaži da biste deaktivirali zahtevanu radnju).