ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

Prevencija

Prilikom upotrebe računala, osobito prilikom pretraživanja interneta, imajte na umu da nijedan antivirusni sustav ne može potpuno otkloniti opasnost od prijetnji i udaljenih napada. Za maksimalnu zaštitu i ugodan rad morate ispravno upotrebljavati antivirusni sustav i pridržavati se nekoliko korisnih pravila:

Redovito preuzimajte aktualizacije

Prema statistici sustava ESET LiveGrid® svakog se dana pojavljuje tisuće novih, jedinstvenih infiltracija koje njihovi autori stvaraju s ciljem zaobilaženja postojećih sigurnosnih mjera i ostvarivanja zarade nauštrb ostalih korisnika. Stručnjaci u laboratoriju ESET Virus Lab svakodnevno analiziraju te prijetnje te pripremaju i izdaju nadogradnje radi stalnog poboljšavanja razina zaštite korisnika. Da bi se postigla najveća učinkovitost, nadogradnje se moraju ispravno konfigurirati u sustavu. Dodatne informacije o konfiguriranju aktualizacija potražite u poglavlju Podešavanje aktualizacije.

Preuzimajte sigurnosne zakrpe

Autori zlonamjernog softvera često koriste ranjivosti sustava radi učinkovitijeg širenja zlonamjernog koda. Imajući to na umu, proizvođači softvera pomno nadziru pojavu bilo kakvih slabih točaka u svojim aplikacijama te redovito stvaraju i objavljuju sigurnosne aktualizacije za uklanjanje potencijalnih prijetnji. Važno je da takve sigurnosne aktualizacije preuzmete odmah nakon objavljivanja. Microsoft Windows i web preglednici poput programa Microsoft Edge primjeri su sustava za koje se redovno izdaju sigurnosne nadogradnje.

Sigurnosno kopiranje važnih podataka

Autori zlonamjernih programa obično ne mare za potrebe korisnika, a aktivnost zlonamjernih programa često dovodi do potpunog kvara operacijskog sustava i gubitka važnih podataka. Ključno je da redovito sigurnosno kopirate podatke na neki vanjski medij za pohranu, kao što je DVD ili vanjski tvrdi disk. Takve će mjere opreza uvelike pojednostavniti i ubrzati oporavak podataka u slučaju pada sustava.

Redovito skeniranjem provjeravajte postojanje virusa na računalu

Modul rezidentne zaštite sistemskih datoteka bavi se detekcijom poznatih i nepoznatih virusa, crva, trojanaca i rootkita. To znači da će svaki put kad pristupite nekoj datoteci ili je otvorite ona biti pretražena radi otkrivanja zlonamjerne aktivnosti. Preporučujemo da pokrenete potpuno skeniranje računala barem jednom mjesečno jer se potpisi zlonamjernog softvera mogu razlikovati, a modul za otkrivanje virusa se aktualizira svakodnevno.

Pridržavajte se osnovnih pravila sigurnosti

Najkorisnije i najučinkovitije pravilo je uvijek biti na oprezu. Danas mnoge infiltracije za izvršenje i distribuciju trebaju intervenciju korisnika. Ako ste oprezni prilikom otvaranja novih datoteka, uštedjet ćete znatno vrijeme i trud potreban za čišćenje infiltracija. Evo nekih korisnih smjernica:

  • Nemojte posjećivati sumnjive web stranice s višestrukim skočnim prozorima i blještavim oglasima.
  • Budite oprezni prilikom instaliranja besplatnih programa, paketa za kodiranje itd. Koristite samo sigurne programe i posjećujte samo sigurne web stranice.
  • Budite oprezni prilikom otvaranja privitaka e-pošte, osobito onih uz masovno poslane poruke i poruke od nepoznatih pošiljatelja.
  • Nemojte koristiti administratorski račun za svakodnevni rad na računalu.