URL-grupper

Med URL-grupper kan du skapa en grupp som innefattar flera URL-länkar som du sedan kan skapa en regel för (tillåta/blockera en viss webbplats).

Skapa en ny URL-grupp

Om du vill skapa en ny URL-grupp klickar du på Lägg till och anger den nya URL-gruppens namn.

Att använda en URL-grupp kan vara användbart när administratören vill skapa en regel för fler webbsidor (blockerade eller tillåtna baserat på ditt val).

Lägga till URL-adresser i URL-grupplistan – manuellt

CONFIG_PARENTAL_URL_GROUP

Om du vill lägga till URL-adress i listan väljer du en URL-grupp och klickar på Lägg till i fönstrets nedre högra hörn.

Specialtecknen * (asterisk) och ? (frågetecken) kan inte användas i URL-adresslistan.

Det är inte nödvändigt att ange hela domänens namn med http:// eller https://.

Om du lägger till en domän i gruppen blockeras eller tillåts allt innehåll som finns på domänen och alla underdomäner (till exempel sub.examplepage.com) baserat på vilken URL-baserat åtgärd du har valt.

Om det finns en konflikt mellan två regler i bemärkelsen att den första regeln blockerar domänen och den andra regeln tillåter samma domän, så blockeras den specifika domänen eller IP-adressen ändå. Mer information om att skapa regler hittar du i URL-baserad åtgärd.

Lägga till URL-adresser i URL-grupplistan – importera med en .txt fil

Klicka på Importera om du vill importera en fil med en lista med URL-adresser (separera värden med en radbrytning, till exempel en .txt-fil med UTF-8-kodning). Specialtecknen * (asterisk) och ? (frågetecken) kan inte användas i URL-adresslistan.

Använda URL-grupper i webbkontroll

Om du vill ange en åtgärd som ska utföras för en viss URL-grupp öppnar du regelredigeraren för webbkontroll, väljer URL-gruppen i listrutan, justerar övriga parametrar och klickar sedan på OK.

note

Blockera eller tillåta en viss webbsida kan vara noggrannare än att blockera eller tillåta en hel kategori webbsidor. Var försiktig när du ändrar dessa inställningar och när du lägger till en kategori/webbsida på listan.