Kategorigrupper

Fönstret Kategorigrupper är uppdelat i två delar. Den vänstra delen av fönstret innehåller en lista över kategorigrupper.

• Lägg till – klicka för att skapa en ny kategorigrupp.
  • Redigera – klicka för att redigera en befintlig kategorigrupp.
  • Ta bort – välj och klicka om du vill ta bort en befintlig kategorigrupp från listan över kategorigrupper.

Fönstrets högra del innehåller en lista med kategorier och underkategorier. Välj en kategori i listan Kategori för att visa dess underkategorier. Varje grupp innehåller barnförbjudet och/eller allmänt olämpliga underkategorier såväl som kategorier som i allmänhet anses vara acceptabla. När du öppnar fönstret Kategorigrupper och klickar på den första gruppen kan du lägga till eller ta bort kategorier/underkategorier i listan över lämpliga grupper (exempelvis Våld eller Vapen). Webbsidor med olämpligt innehåll kan blockeras, eller så kan användare informeras efter att en regel med fördefinierade åtgärder skapats.

Markera kryssrutan för att lägga till eller ta bort en underkategori i en viss grupp.

CONFIG_PARENTAL_GROUP_EDIT_DLG

Här är några exempel på kategorier som användarna kanske inte är bekanta med:

• Övrigt – vanliga privata (lokala) IP-adresser såsom intranät, 192.168.0.0/16 osv. Visas felkoden 403 eller 404 matchar webbplatsen även denna kategori.
  • Inte matchad – denna kategori inkluderar webbsidor som inte matchar på grund av ett fel vid anslutning till webbkontrollens databasmotor.
  • Utan kategori – okända webbsidor som ännu inte finns i webbkontrollens databas.
  • Proxyservrar – offentliga proxyservrar eller webbsidor som anonymiserar eller omdirigerar kan användas för att få åtkomst till webbsidor som vanligen inte tillåts av filtret i Webbkontroll.
  • Fildelning – dessa webbsidor innehåller stora mängder data såsom bilder, videor eller böcker. Det finns risk för att dessa webbplatser innehåller potentiellt stötande eller barnförbjudet innehåll.

note

En underkategori kan tillhöra vilken grupp som helst. Det finns en del underkategorier som inte inkluderats i fördefinierade grupper (till exempel Spel). Matcha en önskad underkategori med Webbkontrollfilter genom att lägga till den till en önskad grupp.