Allmänt

I avsnittet Allmänt (Inställningar > Ange programinställningar... > Allmänt) kan du aktivera identifiering av följande programtyper:

Potentiellt oönskade program – grayware eller potentiellt oönskade program (PUA; potentially unwanted application) är en bred kategori programvara vars syfte inte är direkt skadligt, till skillnad från andra typer av skadlig kod, som virus eller trojaner. De kan dock installera ytterligare oönskad programvara, ändra digitala enheters beteenden eller utföra aktiviteter som inte är godkända eller inte förväntas av användaren. Läs mer om dessa programtyper i ordlistan.

Potentiellt farliga program – dessa program är kommersiella, legitima program som kan utnyttjas i skadliga syften om de installerades utan användarens kännedom. Klassificeringen inkluderar program som t.ex. verktyg för fjärråtkomst, varför alternativet är inaktiverat som standard.

Misstänkta program – inkluderar program som komprimerats med komprimeringsprogram eller skydd. Dessa typer av skydd utnyttjas ofta av skadlig kod för att undvika upptäckt. Komprimeringsprogram är en självuppackande körbar fil som öppnar flera sorters skadlig kod i ett enda paket. De vanligaste komprimeringsprogrammen är UPX, PE_Compact, PKLite och ASPack. Samma skadliga kod upptäcks på olika sätt när den komprimeras med ett annat komprimeringsprogram. Komprimeringsprogram har även förmågan att förändra sina "signaturer" över tid, vilket gör det svårare att identifiera och ta bort skadlig kod.

Om du vill ställa in Filsystem eller undantag för webb- och e-post klickar du på knappen Inställningar....