Algemeen

In het gedeelte Algemeen (Instellingen > Voorkeuren voor toepassing opgeven... > Algemeen) kunt u detectie van de volgende soorten toepassingen inschakelen:

Potentieel ongewenste toepassingen: grayware of potentieel ongewenste toepassingen (PUA's) is een brede categorie software die niet ontegenzeggelijk schadelijk is als andere typen malware, zoals virussen en Trojaanse paarden. Grayware kan echter aanvullende ongewenste software installeren, het gedrag van het digitale apparaat wijzigen of activiteiten uitvoeren die de gebruiker niet heeft goedgekeurd of had verwacht. Meer informatie over deze typen toepassingen vindt u in de Woordenlijst.

Potentieel onveilige toepassingen - deze toepassingen verwijzen naar commerciële, legitieme software die kan worden misbruikt door aanvallers, als deze wordt geïnstalleerd zonder toestemming van de gebruiker. Deze categorie omvat programma's zoals hulpmiddelen voor externe toegang. Dat is de reden waarom deze optie standaard is uitgeschakeld.

Verdachte toepassingen - deze toepassingen omvatten programma's die zijn gecomprimeerd met packers of protectors. Deze soorten protectors worden vaak door malwareauteurs gebruikt om detectie te omzeilen. Een packer is een zelfuitpakkend uitvoerbaar bestand waarin verschillende soorten malware in één pakket zijn verzameld. De meest gebruikte packers zijn UPX, PE_Compact, PKLite en ASPack. Dezelfde malware kan anders worden gedetecteerd wanneer deze met een andere packer is gecomprimeerd. Packers kunnen hun 'handtekeningen' in de loop van de tijd doen veranderen, waardoor het moeilijker is malware te detecteren en te verwijderen.

Voor het instellen van Uitsluitingen van het bestandssysteem of internet en e-mail klikt u op de knop Instellen....