Prevencija

Prilikom rada na računalu i osobito prilikom pretraživanja interneta imajte na umu da nijedan antivirusni sustav na svijetu ne može potpuno otkloniti opasnost od raznih prijetnji i udaljenih napada. Za maksimalnu zaštitu i ugodan rad ključno je da antivirusni sustav ispravno upotrebljavate i pridržavate se nekoliko korisnih pravila:

Redovito preuzimajte aktualizacije

Prema statistici sustava ESET LiveGrid® svakog se dana pojavljuje tisuće novih, jedinstvenih infiltracija koje njihovi autori stvaraju s ciljem zaobilaženja postojećih sigurnosnih mjera i ostvarivanja zarade nauštrb ostalih korisnika. Stručnjaci u Laboratoriju za istraživanje tvrtke ESET svakodnevno analiziraju te prijetnje te pripremaju i izdaju nadogradnje radi stalnog poboljšavanja zaštite korisnika. Da bi se postigla najveća učinkovitost tih nadogradnji, važno ih je ispravno konfigurirati u sustavu. Dodatne informacije o konfiguriranju aktualizacija potražite u poglavlju Podešavanje aktualizacije.

Preuzimajte sigurnosne zakrpe

Autori zlonamjernog softvera često koriste razne slabe točke sustava radi učinkovitijeg širenja zlonamjernog koda. Imajući to na umu, proizvođači softvera pomno nadziru pojavu bilo kakvih slabih točaka u svojim aplikacijama te redovito stvaraju i objavljuju sigurnosne aktualizacije za uklanjanje potencijalnih prijetnji. Važno je da takve sigurnosne nadogradnje preuzmete odmah nakon objavljivanja. Microsoft Windows i web preglednici poput sustava Internet Explorer primjeri su programa za koje se redovno objavljuju sigurnosne nadogradnje.

Sigurnosno kopiranje važnih podataka

Autore zlonamjernog softvera obično nije briga za potrebe korisnike, a aktivnost njihovih zlonamjernih programa često dovodi do potpunog kvara operacijskog sustava i gubitka važnih podataka. Važno je da redovito sigurnosno kopirate važne i povjerljive podatke na neki vanjski medij za pohranu, kao što je DVD ili vanjski tvrdi disk. Takve će mjere opreza uvelike pojednostavniti i ubrzati oporavak podataka u slučaju pada sustava.

Redovito skeniranjem provjeravajte postojanje virusa na računalu

Modul rezidentne zaštite bavi se otkrivanjem većeg broja poznatih i nepoznatih virusa, crva, trojanaca i rootkita. To znači da će svaki put kad pristupite nekoj datoteci ili je otvorite ona biti pretražena radi otkrivanja zlonamjerne aktivnosti. Preporučujemo da pokrenete potpuno skeniranje računala barem jednom mjesečno jer se potpisi zlonamjernog softvera mogu razlikovati, a modul za otkrivanje virusa se aktualizira svakodnevno.

Pridržavajte se osnovnih pravila sigurnosti

Najkorisnije i najučinkovitije pravilo jest – uvijek biti na oprezu. Danas mnoge infiltracije za izvršenje i distribuciju trebaju intervenciju korisnika. Ako ste oprezni prilikom otvaranja novih datoteka, uštedjet ćete vrijeme i trud potreban za čišćenje infiltracija. Evo nekih korisnih smjernica:

Nemojte posjećivati sumnjive web stranice s višestrukim skočnim prozorima i blještavim oglasima.

Budite oprezni prilikom instaliranja besplatnih programa, paketa za kodiranje itd. Koristite samo sigurne programe i posjećujte samo sigurne web stranice.

Budite oprezni prilikom otvaranja privitaka e-pošte, osobito onih uz masovno poslane poruke i poruke od nepoznatih pošiljatelja.

Nemojte koristiti administratorski račun za svakodnevni rad na računalu.