Glavni programski prozor

Glavni programski prozor programa ESET NOD32 Antivirus podijeljen je u dva glavna odjeljka. Primarni prozor s desne strane prikazuje informacije koje odgovaraju mogućnosti odabranoj na glavnom izborniku s lijeve strane.


note

Ilustrirane upute

Pogledajte naše ilustrirane upute dostupne na engleskom i na još nekoliko jezika za otvaranje glavnog programskog prozora ESET-ovih programa za Windows.

ESET HOMEpovežite uređaj s programom ESET HOME. Upotrijebite ESET HOME ako želite pregledati aktivirane ESET-ove licence i uređaje te upravljati njima.

Slijedi opis mogućnosti na glavnom izborniku:

Početni zaslon – Pruža informacije o statusu zaštite programa ESET NOD32 Antivirus.

Skeniranje računala – Konfigurirajte i pokrenite skeniranje računala ili stvorite prilagođeno skeniranje.

Aktualizacija – Prikazuje informacije o nadogradnji modula za otkrivanje virusa.

Alati – omogućuje pristup programima  modulima koji pomažu pojednostaviti administraciju programa i nude dodatne opcije za napredne korisnike. Za više informacija pogledajte odjeljak Alati u programu ESET NOD32 Antivirus.

Podešavanje – Odaberite ovu opciju za prilagodbu sigurnosne razine za računalo, internet.

Pomoć i podrška – Omogućuje pristup datotekama pomoći, ESET-ovoj bazi znanja i web stranici tvrtke ESET te vezama za slanje zahtjeva za podršku korisničke službe.

PAGE_HOME

Početni zaslon sadrži važne informacije o trenutačnoj razini zaštite računala. Prozor sa statusom prikazuje najčešće korištene funkcije u programu ESET NOD32 Antivirus. Ovdje možete pronaći i informacije o instaliranom programu i datumu isteka licence. Kliknite ESET NOD32 Antivirus ako želite instalirati drugu verziju ESET-ova programa. Za više informacija o funkcijama određenog programa kliknite ovdje.

MONITOR_GREENZelena ikona i zeleni status Zaštićeni ste označavaju da je osigurana maksimalna zaštita.
 

Što učiniti ako program ne radi ispravno?

Ako aktivirani modul za zaštitu ispravno radi, ikona statusa zaštite bit će zelena. Crveni uskličnik ili narančasta obavijest znače da nije osigurana maksimalna zaštita. Dodatne informacije o statusu zaštite svakog modula kao i predložena rješenja za vraćanje potpune zaštite prikazat će se u izborniku Početak. Za promjenu statusa pojedinačnih modula kliknite Podešavanje i odaberite željeni modul.

PAGE_STATUS_02

MONITOR_RED Crvena ikona i crveni status sigurnosnog upozorenja ukazuju na kritične probleme.
Nekoliko je mogućih razloga za prikaz tog statusa, na primjer:

Program nije aktiviran ili je Licenca istekla – To označava crvena ikona statusa zaštite. Program se ne može nadograditi nakon što licenca istekne. Preporučujemo da pratite upute u prozoru upozorenja i obnovite svoju licencu.

Modul detekcije je zastario – ova pogreška pojavit će se nakon nekoliko neuspješnih pokušaja aktualizacije modula detekcije. Preporučujemo da provjerite aktualizacijske postavke. Najčešći je uzrok ove pogreške neispravan unos podataka za autentikaciju ili neispravna konfiguracija postavki povezivanja.

Deaktivirana je rezidentna zaštita – korisnik je deaktivirao rezidentnu zaštitu. Vaše računalo nije zaštićeno od prijetnji. Kliknite Aktiviraj rezidentnu zaštitu sistemskih datoteka da biste ponovno aktivirali tu funkciju.

Deaktivirane su antivirusna i antispyware zaštita – antivirusnu i antispyware zaštitu možete ponovno aktivirati tako da kliknete Aktiviraj antivirusnu i antispyware zaštitu.

MONITOR_ORANGE Narančasta ikona označava da je zaštita računala ograničena. Primjerice, možda postoji problem s nadogradnjom programa ili se bliži datum isteka licence.
Nekoliko je mogućih razloga za prikaz tog statusa, na primjer:

Aktivan je Način rada za igranje – aktivacija Načina rada za igranje predstavlja mogući sigurnosni rizik. Aktiviranjem te značajke deaktiviraju se svi skočni prozori i prekidaju se svi planirani zadaci.

Vaša licenca će uskoro isteći – To je naznačeno ikonom statusa zaštite s uskličnikom pored sistemskog sata. Nakon isteka licence program se neće moći nadograditi i ikona statusa zaštite postat će crvena.

Ako problem ne možete riješiti s pomoću predloženih rješenja, kliknite stavku Pomoć i podrška da biste pristupili datotekama pomoći ili pretražili ESET-ovu bazu znanja. Ako vam je i nakon toga potrebna pomoć, možete poslati zahtjev za podršku. ESET-ova tehnička podrška brzo će odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam da pronađete rješenje.