ESET LiveGrid®

Az ESET ThreatSense.Net korszerű korai riasztási rendszerre épülő ESET LiveGrid® felhasználja és az ESET víruslaborjába küldi az ESET felhasználói által szerte a világból beküldött adatokat. A gyanús minták és metaadatok biztosításával a ESET LiveGrid® lehetővé teszi, hogy azonnal választ adjunk ügyfeleink igényeire, és biztosítsuk az ESET hatékonyságát a legújabb kártevőkkel szemben. A ESET LiveGrid® technológiáról a szószedetben olvashat bővebben.

A felhasználók a futó folyamatok és megnyitott fájlok megbízhatóságát közvetlenül a program felületén, illetve a ESET LiveGrid® rendszerből származó járulékos információkat is megjelenítő helyi menükben tekinthetik meg. Az alábbi két lehetőség közül választhat:

1.Eldöntheti, hogy engedélyezi-e a ESET LiveGrid® technológiát. A szoftver funkciói megmaradnak, bizonyos esetekben azonban előfordulhat, hogy az ESET NOD32 Antivirus a vírusdefiníciós adatbázis frissítésénél gyorsabban reagál az új kártevőkre, ha engedélyezve van az ESET Live Grid.

2.A ESET LiveGrid® beállítható az új kártevőkkel kapcsolatos adatok névtelen elküldésére. Az információk a kártevőket alkotó kódok helyét is tartalmazzák. A szoftver ezt a fájlt el tudja küldeni az ESET víruslaborjába további elemzés céljából. A kártevők tanulmányozásával az ESET javíthatja a kártevők észlelésének a hatékonyságát.

Az ESET LiveGrid® az újonnan felfedezett kártevőkkel kapcsolatos információkat gyűjt a számítógépről. Ez az információ tartalmazhatja a kártevőt magában foglaló fájl mintáját vagy másolatát, a fájl elérési útját és nevét, a dátumot és az időt, illetve azt a folyamatot, amelynek során a kártevő megjelent a számítógépen, valamint a számítógép operációs rendszerére vonatkozó adatokat.

Az ESET NOD32 Antivirus alapértelmezés szerint elküldi a gyanús fájlokat elemzésre az ESET víruslaborjába. A küldendő fájlok között néhány fájltípus – például a .doc és az .xls – sosem szerepel. Az elküldésből kitiltott fájltípusok listája testreszabható.

A ESET LiveGrid® beállításai széles körű paraméterezési lehetőséget kínálnak a gyanús fájlokat és a névtelen statisztikai adatokat az ESET laborjába küldő ESET LiveGrid® engedélyezésére és letiltására. Az említett beállítások a További beállítások párbeszédpanel beállításfájának Eszközök > ESET LiveGrid® csomópontjában érhetők el.

Az ESET LiveGrid® megbízhatósági rendszer engedélyezése (javasolt) – Az ESET LiveGrid® szolgáltatása összeveti az ellenőrzött fájlokat a felhőben tárolt engedélyező- és tiltólistaelemek adatbázisával, ezáltal fokozza az ESET kártevőirtó szoftvereinek a hatékonyságát.

Anonim statisztikai adatok küldése – Az ESET összegyűjtheti az újonnan észlelt kártevőkre vonatkozó információkat, többek között a kártevő nevét, az észlelés dátumát és időpontját, az észlelési módot és a kapcsolódó metaadatokat, a program verzióját és konfigurációját, beleértve az Ön rendszerének adatait.

Fájlok küldése – A kártevőkre hasonlító és/vagy szokatlan tulajdonságokat vagy viselkedést mutató gyanús fájlokat a rendszer elküldi elemzésre az ESET laborjába.

A Naplózás engedélyezése jelölőnégyzet bejelölésekor egy eseménynapló jön létre, amely rögzíti a fájlok és statisztikai adatok küldésének információit. Ezzel engedélyezi a fájlok és statisztikai adatok küldésekor az eseménynaplóban történő naplózást.

E-mail cím (nem kötelező) – E-mail címét a program a gyanús fájlokkal együtt elküldi az ESET víruslaborjába. Az ESET munkatársai csak akkor keresik, ha a gyanús fájlokkal kapcsolatban további információra van szükség.

Kivétel – A fájlok kizárásával megadhatja, hogy mely fájlokat vagy mappákat ne küldjön el a rendszer elemzésre (hasznos lehet például a személyes adatokat tartalmazó fájlok, többek között dokumentumok vagy táblázatok kizárása). Az itt felsorolt fájlokat a program még abban az esetben sem küldi el az ESET víruslaborjába elemzésre, ha azok gyanús kódot tartalmaznak. A leggyakoribb fájltípusok alapértelmezés szerint ki vannak zárva (.doc stb.). A kizárt fájlok listája szükség szerint bővíthető.

Ha korábban engedélyezett volt az ESET LiveGrid®, a letiltás után előfordulhat, hogy maradtak még elküldendő adatcsomagok. Ezeket a program a letiltás ellenére is elküldi az ESET cégnek a következő alkalommal. Az aktuális információk elküldését követően a későbbiekben már nem készülnek további adatcsomagok.