ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Crv

Računarski crv je program koji sadrži zlonamerni kôd koji napada hostove i širi se preko mreže. Osnovna razlika između virusa i crva jeste to što crvi imaju mogućnost samostalnog umnožavanja i prenosa, ne zavise od datoteka hosta (ili sektora za pokretanje sistema). Crvi se šire na e-adrese na vašoj listi kontakata ili iskorišćavaju ranjive tačke obezbeđenja u mrežnim aplikacijama.

Crvi su stoga mnogo otporniji u odnosu na računarske viruse. Zahvaljujući dostupnosti Interneta, u roku od nekoliko časova ili čak minuta od objavljivanja, mogu da se rašire po celom svetu. Ova mogućnost nezavisnog i brzog umnožavanja čini ih opasnijim od drugih tipova malvera.

Crv koji se aktivirao u sistemu može da izazove mnogo neprijatnosti: može da izbriše datoteke, umanji performanse sistema ili čak da deaktivira programe. Zbog svoje prirode služi kao „sredstvo prenosa“ za ostale tipove infiltracija.

Ako je računar zaražen računarskim crvom, preporučujemo vam da izbrišete zaražene datoteke jer verovatno sadrže zlonamerni kôd.