ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Spajver

Ova kategorija obuhvata sve aplikacije koje šalju privatne informacije bez saglasnosti/znanja korisnika. Spajver koristi funkcije praćenja da bi poslao različite statističke podatke kao što su lista posećenih veb lokacija, e-adrese sa liste kontakata korisnika ili lista korisnikovih pritisaka tastera.

Autori spajvera tvrde da ove tehnike imaju za cilj da saznaju više o potrebama i interesovanjima korisnika i omoguće bolje usmerene reklame. Problem je u tome što ne postoji jasna razlika između korisnih i zlonamernih aplikacija i niko ne može da bude siguran da preuzete informacije neće biti zloupotrebljene. Podaci koje preuzimaju aplikacije spajvera mogu da sadrže bezbednosne kodove, PIN kodove, brojeve računa u banci itd. Autori spajver često povezuju sa besplatnim verzijama programa da bi ostvarili prihode ili da bi pružili podsticaj za kupovinu softvera. Korisnici često primaju obaveštenja o prisustvu spajvera tokom instalacije programa da bi se podstakli na nadogradnju na plaćenu verziju koja ne sadrži spajver.

Primeri poznatih besplatnih softverskih proizvoda koji su povezani sa spajverom jesu klijentske aplikacije P2P (peer-to-peer) mreža. Spyfalcon ili Spy Sheriff (i mnogi drugi) pripadaju posebnoj potkategoriji spajvera – pojavljuju se kao antispajver programi, ali su zapravo spajver programi.

Ako se na vašem računaru otkrije datoteka koja je spajver, preporučujemo vam da je izbrišete jer postoji velika verovatnoća da ona sadrži zlonamerni kôd.

Kao potkategorija spajvera, programi za krađu lozinki mogu biti zasnovani na hardveru ili softveru. Programi za krađu lozinki zasnovani na softveru mogu da prikupljaju samo informacije unete na jednu veb-lokaciju ili aplikaciju. Složeniji programi za krađu lozinki mogu da snime sve što unesete, uključujući informacije koje kopirate/nalepite. Neki programi za krađu lozinki koji ciljaju mobilne uređaje mogu da snimaju pozive, informacije iz aplikacija za razmenu poruka, lokacije, pa čak i snimke mikrofona i kamere.