ESET pomoć na mreži

Pretraga Srpski
Izaberite temu

Prevare

Prevara je lažna informacija koja se širi preko Interneta. Prevare se obično šalju putem e-pošte ili pomoću alatki za komunikaciju kao što su ICQ i Skype. Sama poruka je često neka šala ili urbana legenda.

Prevare sa računarskim virusima pokušavaju da izazovu strah, nesigurnost i sumnju kod primalaca i da ih navedu da pomisle da postoji „virus koji je nemoguće otkriti“ koji briše datoteke i preuzima lozinke ili izvršava neke druge štetne aktivnosti na sistemu.

Neke prevare funkcionišu tako što zahtevaju od primalaca da proslede poruke svojim kontaktima, čime se prevara širi. Postoje prevare putem mobilnih telefona, molbe za pomoć, ljudi koji nude da vam pošalju novac iz inostranstva itd. U većini slučajeva je nemoguće odrediti nameru tvorca pretnje.

Ako vidite poruku u kojoj se traži da je prosledite svima koje znate, velika je verovatnoća da se radi o prevari. Postoji mnogo veb lokacija na Internetu koje mogu da provere da li je e-poruka valjana. Pre prosleđivanja, na Internetu potražite informacije o poruci za koju sumnjate da je prevara.