Spletna pomoč družbe ESET

Iskanje Slovenščina
Izbira teme

Virus

Računalniški virus predstavlja zlonamerno kodo, ki je vnaprej dodana v obstoječe datoteke v računalniku. Virusi so poimenovani po bioloških virusih, saj uporabljajo podobne tehnike za širjenje z enega mesta na drugo. Izraz »virus« je pogosto narobe uporabljen, saj se uporablja za katero koli vrsto grožnje. Ta raba postopoma izginja in vse pogosteje se uporablja ustreznejši izraz »zlonamerni programi« (zlonamerna programska oprema).

Računalniški virusi večinoma napadajo izvedljive datoteke in dokumente. Na kratko računalniški virus deluje tako: po izvedbi okužene datoteke, se zlonamerna koda aktivira in izvede pred izvedbo izvirnega programa. Virus lahko okuži vse datoteke, za katere ima trenutni uporabnik dovoljenja za pisanje.

Računalniški virusi se razlikujejo po namenu in škodljivosti. Nekateri so zelo nevarni, saj lahko namenoma izbrišejo datoteke s trdega diska. Spet drugi pa ne povzročijo nobene resne škode – njihov namen je le, da jezijo uporabnika in pokažejo tehnično znanje tistih, ki so virus ustvarili.

Če je vaš računalnik okužen z virusom in čiščenje ni mogoče, ga pošljite v raziskovalni laboratorij ESET Research Lab, kjer ga bodo preučili. V določenih primerih so okužene datoteke spremenjene do te mere, da jih ni več mogoče očistiti, datoteke pa je treba zamenjati s čisto kopijo.