Ajutor online ESET

Căutare Română
Selectaşi subiectul

Spyware

Această categorie acoperă toate aplicațiile care trimit informații private fără consimțământul/știința utilizatorului. Aplicațiile spyware folosesc funcții de urmărire pentru a trimite diferite date statistice, cum ar fi o listă de site-uri Web vizitate, adrese email din lista de contacte a utilizatorului sau o listă de apăsări de taste înregistrate.

Autorii de spyware pretind că aceste tehnici sunt destinate să afle mai multe despre nevoile și interesele utilizatorilor și de a permite publicitate mai bine țintită. Problema este că nu există o diferență clară între aplicațiile folositoare și cele dăunătoare și nimeni nu poate fi sigur că informațiile recuperate nu vor fi utilizate incorect. Datele obținute de aplicațiile spyware pot conține coduri de securitate, coduri PIN, numere de conturi bancare etc. Aplicațiile spyware sunt adesea împachetate cu versiuni gratuite ale unui program de către autorul acestuia, pentru a genera venituri sau pentru a oferi o motivație pentru achiziționarea software-ului. Adesea utilizatorii sunt informați despre prezenta aplicației spyware în cursul instalării programului pentru a le oferi o motivație pentru a face un upgrade la o versiune plătită fără aplicația spyware respectivă.

Exemple de produse freeware bine cunoscute care sunt împachetate cu spyware sunt aplicațiile client pentru rețelele P2P (peer-to-peer). Spyfalcon sau Spy Sheriff (și multe alte aplicații) aparține unei subcategorii speciale de spyware – ele par a fi programe antispyware, dar de fapt sunt chiar ele programe spyware.

Dacă pe computerul dvs. există un fișier detectat ca adware, este recomandat să-l ștergeți, deoarece există șanse reale ca acesta să conțină cod dăunător.

O subcategorie de spyware, programele de înregistrare a apăsărilor de taste pot fi bazate pe soluții hardware sau software. Programele de înregistrare a apăsărilor de taste bazate pe software pot colecta doar informații tastate într-un singur site web sau într-o singură aplicație. Programele mai sofisticate de înregistrare a apăsărilor de taste pot înregistra tot ce tastați, inclusiv informațiile pe care le copiați/lipiți. Unele programe de înregistrare a apăsărilor de taste care vizează dispozitivele mobile pot înregistra apeluri, informații din aplicații de mesagerie, locații sau chiar capturi de microfon și cameră.