Online-Help van ESET

Zoeken Nederlands
Selecteer het onderwerp

Worm

Een computerworm is een programma met schadelijke code dat hostcomputers aanvalt en zich verspreidt via een netwerk. Het belangrijkste verschil tussen een virus en een worm is dat een worm in staat is zichzelf te verspreiden. Wormen zijn niet afhankelijk van hostbestanden (of opstartsectoren). Wormen verspreiden zich via e-mailadressen in uw lijst met contactpersonen of maken gebruik van beveiligingsproblemen in netwerktoepassingen.

Wormen zijn daarom veel hardnekkiger dan computervirussen. Door het massale internetgebruik kunnen wormen zich binnen enkele uren of zelfs minuten nadat ze in omloop zijn gebracht, over de hele wereld verspreiden. Doordat wormen zich zelfstandig met grote snelheid kunnen verspreiden, zijn ze gevaarlijker dan andere typen malware.

Als een worm in een systeem wordt geactiveerd, kan dat leiden tot verschillende problemen: de worm kan bestanden verwijderen, de prestaties van het systeem verminderen of zelfs programma's deactiveren. Door zijn eigenschappen is de worm geschikt als 'transportmiddel' voor andere typen infiltraties.

Als uw computer is geïnfecteerd met een worm, adviseren wij u de geïnfecteerde bestanden te verwijderen omdat ze waarschijnlijk schadelijke code bevatten.