Controle vanaf de server

Controle vanaf de server is een techniek voor het identificeren van massaal verzonden spamberichten op basis van het aantal ontvangen berichten en de reacties van gebruikers. Elk bericht laat een unieke digitale 'voetafdruk' achter op basis van de inhoud van het bericht. Het unieke identificatienummer zegt niets over de inhoud van de e-mail. Twee identieke berichten hebben een identieke voetafdruk, terwijl verschillende berichten verschillende voetafdrukken hebben.

Als een bericht is gemarkeerd als spam, wordt de voetafdruk naar de server verzonden. Als de server meerdere identieke voetafdrukken (overeenkomstig met een bepaald spambericht) ontvangt, wordt de voetafdruk opgeslagen in de database met spamvoetafdrukken. Tijdens het scannen van binnenkomende berichten verzendt het programma de voetafdrukken van de berichten naar de server. De server retourneert informatie over welke voetafdrukken overeenkomen met berichten die reeds door gebruikers zijn gemarkeerd als spam.