ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Féreg

A számítógépes féreg olyan kártékony kódot tartalmazó program, amely hálózatba kötött számítógépeket támad meg, és a hálózaton önmagától terjed. A vírusok és a férgek között az az alapvető különbség, hogy a férgek önállóan képesek terjedni – ehhez nincs szükségük gazdafájlokra (vagy rendszertöltő szektorokra). A férgek a névjegylista e-mail címein keresztül terjednek, illetve a hálózati alkalmazások biztonsági réseit használják ki.

A férgek tehát sokkal életképesebbek, mint a vírusok. Az internet széles körű hozzáférhetősége miatt kibocsátásuk után már néhány órán – esetenként néhány percen – belül a világon bárhol felbukkanhatnak. Az önálló és gyors replikációra való képességük más kártevő szoftvereknél lényegesen veszélyesebbé teszi őket.

A rendszerben aktiválódott féreg számos kellemetlenséget okozhat: fájlokat törölhet, ronthatja a rendszer teljesítményét, sőt akár kikapcsolhat egyes programokat. A férgek természetéből adódóan alkalmasak más típusú kártékony kódok szállítására.

Ha a számítógép féreggel fertőződik meg, ajánlatos törölni a fertőzött fájlokat, mivel azok nagy valószínűséggel kártékony kódot tartalmaznak.