ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Portfigyelés

A portfigyeléssel megállapítható, hogy mely portok nyitottak egy hálózatba kötött számítógépen. A portfigyelő olyan szoftver, amelyet ilyen portok felderítésére terveztek.

A számítógép portjai a kimenő és a bejövő adatokat kezelő virtuális pontok, így biztonsági szempontból kulcsfontosságúak. Nagyméretű hálózatokon a portfigyelők által gyűjtött információk segítséget nyújthatnak a lehetséges biztonsági rések felderítéséhez. A portfigyelők ilyen célú használata törvényes.

A portfigyelést azonban a biztonság megsértésével kísérletező hackerek is alkalmazzák. Első lépésként adatcsomagokat küldenek mindegyik portra. A visszaérkező válaszok típusától függően megállapíthatják, hogy mely portok vannak használatban. Maga a figyelés nem okoz károkat, de jó tudni, hogy az ilyesfajta tevékenység felfedheti az esetleges biztonsági réseket, és lehetővé teheti, hogy a támadók átvegyék az irányítást a távoli számítógépek felett.

A hálózati rendszergazdáknak tanácsos a használaton kívüli portokat letiltani, a használatban lévőket pedig védeni a jogosulatlan hozzáférés ellen.