ESET Online súgó

Keresés Magyar
Válassza ki a témakört

Megtévesztő üzenetek

A téves információkat hordozó megtévesztő üzenetek (angolul: hoax) az interneten terjednek. A megtévesztő üzenetek általában e-mailben és kommunikációs eszközökön (például ICQ és Skype) keresztül terjednek. Az üzenet tartalma gyakorta vicc vagy városi legenda.

A megtévesztő üzenetek félelmet, bizonytalanságot és kétséget próbálnak kelteni a címzettekben, elhitetve velük, hogy egy felderíthetetlen vírus fájlokat töröl és jelszavakat olvas be, illetve más káros tevékenységet folytat a rendszerben.

Egyes megtévesztő üzenetek arra kérik a címzetteket, hogy továbbítsák az üzeneteket ismerőseiknek, és így életben tartják az adott megtévesztő üzenetet. Vannak mobiltelefonos témájú, segélykérő, külföldről pénzt ajánló stb. témájú üzenetek is. A készítő célját a legtöbbször nem lehet megállapítani.

Ha egy üzenet arra szólítja fel, hogy minden ismerősének továbbítsa, az jó eséllyel lehet megtévesztő üzenet. Az interneten számos webhely képes ellenőrizni, hogy egy e-mail szabályszerű-e. Továbbküldés előtt keressen rá az interneten a megtévesztésgyanús üzenetekre.