ESET LiveGrid®

Konstruiran na temelju naprednog sustava ranog upozorenja ThreatSense.Net®, ESET LiveGrid® prikuplja podatke koje šalju korisnici ESET-ovih programa diljem svijeta i prosljeđuje ih u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. Pružanjem sumnjivih uzoraka i metapodataka "from the wild" (iz opće upotrebe) ESET LiveGrid® omogućuje nam da brzo reagiramo na potrebe svojih korisnika i da održimo ESET-ovu sposobnost reagiranja na najnovije prijetnje. ESET-ovi istraživači zlonamjernog softvera koriste te informacije za stvaranje točne snimke stanja i opsega globalnih prijetnji, koja nam pomaže da se fokusiramo na prave ciljeve. Podaci sustava ESET LiveGrid® imaju važnu ulogu u postavljanju prioriteta u našoj automatiziranoj obradi.

Osim toga, implementira se i sustav reputacije koji pomaže poboljšati ukupnu učinkovitost naših rješenja za zaštitu od zlonamjernog softvera. Kada se na korisnikovom sustavu pregledava izvršna datoteka ili arhiv, njegova se oznaka sa simbolom „#” (metaoznaka) prvo uspoređuje s bazom podataka pouzdanih i nepouzdanih stavki. Ako se nalazi na popisu pouzdanih stavki, pregledana datoteka ocjenjuje se čistom i označava se kako bi se isključila iz budućih skeniranja. Ako se nalazi na popisu nepouzdanih stavki, poduzimaju se radnje na temelju svojstava prijetnje. Ako nema podudaranja, datoteka se temeljito skenira. Ovisno o rezultatima skeniranja datoteke se kategoriziraju kao prijeteće ili neprijeteće. Taj pristup ima značajan pozitivan utjecaj na performanse skeniranja.

Ovaj sustav reputacije omogućuje učinkovito otkrivanje uzoraka zlonamjernog softvera čak i prije nego se njihovi potpisi isporuče na korisnikovo računalo putem nadograđene baze podataka virusnih potpisa (što se događa nekoliko puta dnevno).

example

Aktivacija ili deaktivacija sustava ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima

Detaljnije i ilustrirane upute o tome kako aktivirati ili deaktivirati sustav ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima potražite u članku ESET-ove baze znanja.

note

ESET LiveGrid® serveri

ESET LiveGrid® serveri nalaze se u Bratislavi, Beču i San Diegu, no to su serveri koji odgovaraju na zahtjeve klijenata. Stvarna obrada poslanih uzoraka obavlja se samo u Bratislavi u Slovačkoj.