ESET-ova mrežna pomoć

Traži Hrvatski
Odaberite temu

ESET LiveGrid®

ESET LiveGrid® (konstruiran na temelju naprednog sustava ranog upozorenja ESET ThreatSense.Net) prikuplja podatke koje šalju korisnici ESET-ovih programa diljem svijeta i prosljeđuje ih u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. Pružanjem sumnjivih uzoraka i metapodataka "from the wild" (iz opće upotrebe) ESET LiveGrid® omogućuje nam da brzo reagiramo na potrebe svojih korisnika i da održimo ESET-ovu sposobnost reagiranja na najnovije prijetnje.

ESET-ovi istraživači zlonamjernih programa upotrebljavaju te informacije za stvaranje točne snimke stanja i opsega globalnih prijetnji, koja nam pomaže da se usmjerimo na prave ciljeve. Podaci sustava ESET LiveGrid® imaju važnu ulogu u postavljanju prioriteta u našoj automatiziranoj obradi.

Osim toga, implementira se i sustav reputacije koji doprinosi poboljšanju ukupne učinkovitosti naših rješenja za zaštitu od zlonamjernih programa. Korisnik može provjeriti reputaciju pokrenutih procesa i datoteka izravno iz sučelja programa ili kontekstnog izbornika s pomoću dodatnih informacija koje su dostupne u sustavu ESET LiveGrid®. Kada se u korisnikovom sustavu pregledava izvršna datoteka ili arhiv, njegova se oznaka najprije uspoređuje s bazom podataka pouzdanih i nepoželjnih stavki. Ako se nalazi na popisu pouzdanih stavki, pregledana datoteka smatra se čistom i označava se da bi se izuzela iz budućih skeniranja. Ako se nalazi na popisu nepoželjnih stavki, poduzimaju se odgovarajuće radnje na temelju svojstava prijetnje. Ako nema podudaranja, datoteka se temeljito skenira. Ovisno o rezultatima ovog skeniranja, datoteke se kategoriziraju kao prijeteće ili neprijeteće. Ovaj pristup ima značajan pozitivan utjecaj na performanse skeniranja. Ovaj sustav reputacije omogućuje učinkovito otkrivanje uzoraka zlonamjernih programa čak i prije nego što se njihovi potpisi isporuče na korisnikovo računalo putem nadograđene baze podataka virusa (što se događa nekoliko puta dnevno).

Uz sustav reputacije ESET LiveGrid®, sustav za povratne informacije ESET LiveGrid® prikupljat će informacije o vašem računalu koje se odnose na nove pronađene prijetnje. Te informacije mogu obuhvaćati uzorak ili kopiju datoteke u kojoj se pojavila prijetnja, put do te datoteke, naziv datoteke, datum i vrijeme, proces u kojem se prijetnja pojavila na računalu i informacije o operacijskom sustavu računala.


note

ESET LiveGrid® serveri

Naši ESET LiveGrid® serveri se nalaze u Bratislavi, Beču i San Diegu, no to su samo serveri koji odgovaraju na zahtjeve klijenata. Poslani uzorci se obrađuju u Bratislavi u Slovačkoj.


example

Aktivacija ili deaktivacija sustava ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima

Detaljnije i ilustrirane upute o tome kako aktivirati ili deaktivirati sustav ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima potražite u članku ESET-ove baze znanja.