ESET LiveGrid®

ESET LiveGrid® (konstruiran na temelju naprednog sustava ranog upozorenja ESET ThreatSense.Net ) prikuplja podatke koje šalju korisnici ESET-ovih programa diljem svijeta i prosljeđuje ih u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. Pružanjem sumnjivih uzoraka i metapodataka "from the wild" (iz opće upotrebe) ESET LiveGrid® omogućuje nam da brzo reagiramo na potrebe svojih korisnika i da održimo ESET-ovu sposobnost reagiranja na najnovije prijetnje.

ESET-ovi istraživači zlonamjernih programa upotrebljavaju te informacije za stvaranje točne snimke stanja i opsega globalnih prijetnji, koja nam pomaže da se usmjerimo na prave ciljeve. Podaci sustava ESET LiveGrid® imaju važnu ulogu u postavljanju prioriteta u našoj automatiziranoj obradi.

Osim toga, implementira se i sustav reputacije koji doprinosi poboljšanju ukupne učinkovitosti naših rješenja za zaštitu od zlonamjernih programa. Kada se u korisnikovom sustavu pregledava izvršna datoteka ili arhiv, njegova se oznaka sa simbolom "#" (metaoznaka) najprije uspoređuje s bazom podataka pouzdanih i nepoželjnih stavki. Ako se nalazi na popisu pouzdanih stavki, pregledana datoteka smatra se čistom i označava se kako bi se izuzela od budućih skeniranja. Ako se nalazi na popisu nepoželjnih stavki, poduzimaju se odgovarajuće radnje na temelju svojstava prijetnje. Ako nema podudaranja, datoteka se temeljito skenira. Ovisno o rezultatima skeniranja datoteke se kategoriziraju kao prijeteće ili neprijeteće. Taj pristup ima značajan pozitivan utjecaj na performanse skeniranja. Ovaj sustav reputacije omogućuje učinkovito otkrivanje uzoraka zlonamjernih programa čak i prije nego što se njihovi potpisi isporuče na korisnikovo računalo putem nadograđene baze podataka virusa (što se događa nekoliko puta dnevno).

Uz sustav reputacije ESET LiveGrid®, sustav za povratne informacije ESET LiveGrid® prikupljat će informacije o vašem računalu koje se odnose na nove pronađene prijetnje. Te informacije mogu obuhvaćati uzorak ili kopiju datoteke u kojoj se pojavila prijetnja, put do te datoteke, naziv datoteke, datum i vrijeme, proces u kojem se prijetnja pojavila na računalu i informacije o operacijskom sustavu računala.

example

Aktivacija ili deaktivacija sustava ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima

Detaljnije i ilustrirane upute o tome kako aktivirati ili deaktivirati sustav ESET LiveGrid® u ESET-ovim programima potražite u članku ESET-ove baze znanja.

note

ESET LiveGrid® serveri

ESET LiveGrid® Serveri nalaze se u Bratislavi, Beču i San Diegu, no to su serveri koji odgovaraju na zahtjeve klijenata. Stvarna obrada poslanih uzoraka obavlja se samo u Bratislavi u Slovačkoj.