Lažne obavijesti (Hoax)

Lažna obavijest (hoax) poruka je koja internetom širi lažne informacije. Najčešće se šalje e-poštom, a katkada i putem komunikacijskih alata kao što su ICQ i Skype. Sama je poruka često šala ili urbana legenda.

Lažne obavijesti (hoax) o računalnim virusima pokušavaju u primatelja izazvati strah, nesigurnost ili sumnju navodeći ih da vjeruju da neki „virus koji nije moguće otkriti” briše datoteke, dohvaća lozinke ili izvršava neke druge štetne aktivnosti u njihovu sustavu.

Neke lažne obavijesti (hoax) od primatelja traže da poruku proslijede svojim kontaktima, čime se lažna obavijest (hoax) dalje širi. Postoje i lažne obavijesti (hoax) za mobilne telefone, zamolbe za pomoć, ponude za slanje novca iz inozemstva itd. U većini je slučajeva nemoguće spoznati namjere njihovih autora.

Ako dobijete poruku u kojoj se od vas traži da je proslijedite svima koje znate, vrlo lako bi se moglo raditi o lažnoj obavijesti. Na internetu postoji mnogo specijaliziranih web stranica na kojima se može provjeriti je li neka poruka e-pošte legitimna. Ako sumnjate da je neka poruka lažna obavijest (hoax), prije nego što je proslijedite, potražite informacije o njoj na internetu.