Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Червей

Компютърният червей е програма, съдържаща злонамерен код, която атакува хостовете и се разпространява в мрежата. Основната разлика между вируса и червея е, че червеят може да се размножава и разпространява сам; той не е зависим от приемните файлове (или секторите за начално стартиране). Червеите се разпространяват до имейл адресите в списъците с контакти или се възползват от уязвимостите в защитата на мрежови приложения.

Поради тази причина червеите са много по-издръжливи от компютърните вируси. Благодарение на интернет те могат да се разпространяват по целия свят за броени часове или дори минути след тяхното създаване. Тази способност за независимо и бързо самовъзпроизвеждане ги прави по-опасни от други типове злонамерен софтуер.

Червеят, който е активиран в компютъра, може да причини редица неудобства: Той може да изтрие файлове, да намали производителността на системата или дори да деактивира определени програми. По предназначение червеите се използват като "средство за транспортиране" на други типове прониквания.

Ако компютърът ви е заразен с червей, препоръчваме да изтриете заразените файлове, тъй като най-вероятно те съдържат злонамерен код.