Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Вирус

Компютърният вирус представлява злонамерен код, прикрепен към съществуващи файлове на компютъра. Вирусите носят същото име като биологичните вируси, тъй като използват подобни техники за разпространяване от едно местоположение в друго. А що се отнася до термина "вирус", той често се използва неправилно като обобщение за всички типове заплахи. Този термин постепенно се заменя от по-точното понятие "злонамерен софтуер".

Компютърните вируси обикновено атакуват изпълними файлове и документи. Накратко, компютърният вирус работи по следния начин: след изпълнение на заразения файл злонамерения код се извиква и изпълнява преди изпълнението на първоначалното приложение. Вирусът може да зарази всеки файл, за който текущият потребител има права за запис.

Компютърните вируси се различават в действията и степента на вредите, които нанасят. Някои от тях са изключително опасни поради способността им да изтриват файлове от твърдия диск. От друга страна някои вируси са безвредни – тяхната цел е само да ядосат потребителя и да демонстрират техническите умения на своите автори.

Ако компютърът е заразен с вирус, а не е възможно почистване, изпратете го за внимателно преглеждане на ESET Research Lab. В някои случаи заразените файлове могат да се променят до такава степен, че почистването става невъзможно и файловете трябва да се заменят с чисто копие.