Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

ESET LiveGrid®

Услугата ESET LiveGrid® (базирана на системата за ранно предупреждаване ThreatSense.Net на ESET) използва данни, изпратени от потребители на ESET в целия свят, и ги изпраща на ESET Research Lab. Осигурявайки подозрителни примери и метаданни от практиката, ESET LiveGrid® ни дава възможност да реагираме незабавно на нуждите на потребителите ни и да поддържаме ESET ефективен срещу най-новите заплахи.

Специалистите по злонамерен софтуер от ESET използват тази информация, за да изградят точна представа за характера и обхвата на глобалните заплахи, което ни помага да се фокусираме върху правилните цели. Данните от ESET LiveGrid® играят ключова роля в задаването на приоритети при нашата автоматизирана обработка.

Освен това услугата прилага система за репутация, която спомага да се подобри цялостната ефективност на нашите решения за защита срещу злонамерен софтуер. Потребител може да проверява репутацията на изпълняващи се процеси и файлове директно от програмния интерфейс или от контекстното меню с допълнителна информация, предоставена от ESET LiveGrid®. Когато се проверява даден изпълним файл или архив в системата на потребителя, първо се извършва търсене на неговия хаштаг в база данни с елементи, включени в списък с разрешени или забранени елементи. Ако бъде открит в списъка с разрешени адреси, проверяваният файл се счита за чист и се маркира с флаг, чрез който се изключва от бъдещи сканирания. Ако файлът присъства в списъка със забранени адреси, се предприемат подходящите действия според характера на заплахата. Ако не е открито съвпадение, файлът се сканира основно. В зависимост от резултатите от сканирането файловете се категоризират като опасни или безопасни. Този подход има значително положително въздействие върху ефективността на сканирането. Системата за репутация позволява ефективно откриване на примери от злонамерен софтуер още преди подписите им да достигнат до компютрите на потребителите с помощта на база данни с вируси, която се обновява постоянно (няколко пъти дневно).

В допълнение към системата за репутация на ESET LiveGrid® системата за обратна връзка на ESET LiveGrid® ще събере информация за компютъра ви, която е свързана с новооткрити заплахи. Тази информация може да включва пример или копие на файла, в който се е появила заплахата, пътя и името на файла, датата и часа, процеса, чрез който заплахата се е появила на компютъра, както и информация за операционната система на компютъра.


note

Сървъри на ESET LiveGrid®

Нашите сървъри на ESET LiveGrid® се намират в Братислава, Виена и Сан Диего. Тези сървъри обаче са само тези, които отговарят на заявки от клиенти. Изпратените примери се обработват само в Братислава, Словакия.


example

Разрешаване или забраняване на ESET LiveGrid® в продуктите на ESET

За по-подробни и илюстрирани инструкции как да включвате или изключвате в ESET LiveGrid®, посетете нашата статия в онлайн помощника на ESET.