Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Сканиране на портове

Сканирането на портове се използва за определяне на това кои портове на компютъра са отворени в дадена мрежа. Скенерът на портове представлява софтуер, който търси такива портове.

Компютърният порт е виртуална точка, която обработва входящите и изходящите данни – това е от изключително значение от гледна точка на сигурността. При по-голяма мрежа информацията, която се събира от скенерите на портове, може да ви помогне да идентифицирате потенциални уязвимости. Подобна употреба е легитимна.

И все пак сканирането на портове често се използва от хакери, които се опитват да пробият защитата. Първата им стъпка е да изпратят пакети до всеки порт. В зависимост от типа на отговора е възможно да се определи какви портове се използват. Самото сканиране не причинява вреди, но имайте предвид, че то може да разкрие потенциални уязвимости и да позволи на хакерите да поемат контрол върху отдалечени компютри.

На мрежовите администратори се препоръчва да блокират всички неизползвани портове и да защитят тези, които се използват, от неупълномощен достъп.