Онлайн помощ на ESET

Изберете темата

Измамнически съобщения

Измамническото съобщение представлява невярна информация, която се разпространява в интернет. Измамническите съобщения обикновено се изпращат по имейл или чрез инструменти за комуникация, като например ICQ и Skype. Самото съобщение често представлява шега или градска легенда.

Измамническите съобщения за компютърен вирус се опитват да предизвикат страх и съмнение у получателите, като целта е те да си помислят, че на компютъра им има "неоткриваем вирус", който изтрива файлове и извлича пароли или извършва други злонамерени действия на компютъра.

Някои измамнически съобщения подканват получателите да пренасочват съобщенията към техните контакти, като по този начин съобщението се предава от човек на човек. Има измамнически съобщения по мобилните телефони, молби за помощ, хора, предлагащи да ви изпратят пари от чужбина и т.н. В повечето случаи е невъзможно да се проследи авторът на съобщението.

Ако видите съобщение, което ви подканва да го изпратите на всичките си контакти, най-вероятно то е измамническо. Има много уеб сайтове в интернет, които могат да проверят дали даден имейл е надежден. Преди да го препратите, извършете търсене в интернет за съобщенията, които подозирате, че са измамнически.