Hálózatvédelmi napló

Az ESET Smart Security Premium hálózatvédelme a fontos eseményeket egy naplófájlba menti, amely közvetlenül a fő menüből megtekinthető. Kattintson az Eszközök > További eszközök > Naplófájlok elemre, majd a Napló legördülő listában válassza ki Hálózati védelem elemet.

A naplófájlok segítségével észlelhetők a hibák és felfedhetők a rendszerbe történő behatolások. Az ESET hálózatvédelmi naplók az alábbi adatokat tartalmazzák:

Az esemény dátuma és időpontja

Az esemény neve

Forrás

A cél hálózati címe

A hálózati kommunikációs protokoll

Az alkalmazott szabály, illetve a féreg neve (ha talált ilyet a program)

Az érintett alkalmazás

Felhasználó

Ezeknek az adatoknak az alapos elemzésével felderítheti a rendszerbiztonság megsértésére tett kísérleteket. Számos tényező utal a lehetséges biztonsági kockázatokra, amelyek negatív hatását így a lehető legkisebbre csökkentheti. Ilyen például, ha ismeretlen helyek túl gyakran kezdeményeznek kapcsolatot, egyidejűleg több kapcsolatra tesznek kísérletet, ismeretlen alkalmazások kommunikálnak vagy szokatlan portok vannak használatban.


note

Biztonsági rés kihasználása

A biztonsági rés kihasználásáról szóló üzenet naplózásra kerül akkor is, ha az adott rést már kijavították a támadási kísérlet észlelése óta, és hálózati szinten blokkolták, mielőtt tényleges támadásra kerülhetett volna sor.