Az ellenőrzés folyamata

Az ellenőrzés folyamatát jelző ablakban látható az ellenőrzés jelenlegi állapota, valamint a kártékony kódokat tartalmazó fájlok száma.


note

A program rendes működése mellett előfordulhat, hogy bizonyos – például jelszóval védett vagy kizárólag a rendszer által használt – fájlok (jellemzően a pagefile.sys és egyes naplófájlok) ellenőrzése nem lehetséges. További információk a tudásbáziscikkünkben találhatók.


note

Heti számítógép-ellenőrzés ütemezése

Ha rendszeres feladatot szeretne ütemezni, olvassa el a következő fejezetet: Heti számítógép-ellenőrzés ütemezése.

Az ellenőrzés folyamata – A folyamatjelző sáv a már ellenőrzött és az ellenőrzésre váró objektumok egymáshoz viszonyított állapotát jelzi. A program az ellenőrzési folyamat állapotát az ellenőrzésben szereplő objektumok teljes számából számítja ki.

Célterület – Az aktuálisan ellenőrzött objektum neve és helye.

Talált kártevők – Az ellenőrzött fájlok és az ellenőrzés során talált és megtisztított kártevők számát jeleníti meg.

Felfüggesztés – Felfüggeszti az ellenőrzést.

Folytatás – Ez a gomb akkor látható, ha felfüggesztette az ellenőrzést. Az ellenőrzés folytatásához kattintson a Folytatás gombra.

Leállítás – Megszakítja az ellenőrzést.

Napló görgetése – A jelölőnégyzet bejelölése esetén a víruskeresési napló az új bejegyzések hozzáadásával automatikusan legördül, láthatóvá téve a legfrissebb bejegyzéseket.


note

A nagyítóra vagy a nyílra kattintva részleteket jeleníthet meg az aktuálisan futó ellenőrzésről. A számítógép ellenőrzése vagy a További ellenőrzések > Egyéni ellenőrzés lehetőségre kattintva párhuzamosan másik ellenőrzést is futtathat.

SCANNER_MAIN

Az ellenőrzést követő művelet legördülő menüben megadhatja, hogy az ellenőrzés után milyen művelet menjen végbe automatikusan:

Nincs művelet – Az ellenőrzés befejezését követően nincs végrehajtandó művelet.

Leállítás – A számítógép kikapcsolása egy ellenőrzés befejezését követően.

Újraindítás – Az összes program bezárása és a számítógép újraindítása egy ellenőrzés befejezését követően.

Újraindítás szükség esetén – A számítógép csak akkor indul újra, ha erre szükség van az észlelt kártevők megtisztításához.

Újraindítás kényszerítése – Az összes nyitott program bezárásának kényszerítése a felhasználói interakcióra való várakozás nélkül és a számítógép újraindítása az ellenőrzés befejezése után.

Szükség esetén az újraindítás kényszerítése – A számítógép csak akkor indul újra, ha erre szükség van az észlelt kártevők megtisztításához.

Alvó állapot – A munkamenet mentése és a számítógép alacsony energiájú állapotba állítása, hogy gyorsan folytathassa a munkát.

Hibernálás – Mindent, ami a RAM-on fut, áthelyez egy adott fájlba a merevlemezen. A számítógép kikapcsol, de a legközelebbi indításakor az előző állapotot állítja vissza.


note

Az Alvás vagy Hibernálás művelet elérhetősége a számítógép operációs rendszerének Bekapcsolás és alvó állapot beállításaitól, illetve a számítógép/laptop funkcióitól függ. Vegye figyelembe, hogy az alvó állapotú számítógép továbbra is egy működő számítógép. Az alapfunkciók akkor is futnak és elektromos áramot használnak, amikor a számítógép csökkentett energiával működik. Az akkumulátor üzemidejének meghosszabbításához (például az irodán kívüli utazás esetén) javasoljuk, hogy használja a Hibernálás lehetőséget.

A kiválasztott művelet a futó ellenőrzések befejeződése után fog megkezdődni. A Kikapcsolás vagy az Újraindítás kiválasztása esetén a megerősítésre szolgáló párbeszédpanel megjeleníti a 30 másodperces visszaszámlálást (a Mégse gombra kattintva deaktiválhatja a kikapcsolást).