Uspostava veze – otkrivanje

Firewall otkriva sve novostvorene mrežne veze. Aktivnim su načinom rada firewalla određene radnje koje se provode za novo pravilo. Ako je aktiviran Automatski način rada ili Način rada na temelju pravila, firewall će izvoditi unaprijed definirane radnje bez korisničke intervencije.

U interaktivnom se načinu prikazuje informativni prozor u kojem se izvješćuje o otkrivanju nove mrežne veze i navode detaljne informacije o njoj. Korisnik je može dopustiti ili zabraniti (blokirati). Ako korisnik opetovano dopušta istu vezu u tom dijaloškom prozoru, preporučujemo mu da za nju stvori novo pravilo. Da biste to učinili, odaberite opciju Stvori pravilo i trajno ga zapamti i spremite tu radnju kao novo pravilo firewalla. Ako firewall nakon toga prepozna istu vezu, primijenit će postojeće pravilo bez potrebe za intervencijom korisnika.

DIALOG_EPFW_NEW_CONNECTION_IN_TRUSTED

Pri stvaranju novih pravila budite oprezni i dopuštajte samo veze koje su sigurne. Ako se dopuste sve veze, firewall ne služi svojoj svrsi. Evo važnih parametara veza:

Udaljena strana – Dopustite samo veze s pouzdanim i poznatim adresama.

Lokalna aplikacija – Ne preporučuje se dopuštanje veza za nepoznate aplikacije i procese.

Broj porta – Komunikacija putem uobičajenih portova (npr. web promet – broj porta 80) trebala bi pod normalnim okolnostima biti dopuštena.

Računalne infiltracije često se šire putem skrivenih i internetskih veza, što im pomaže da zaraze udaljene sustave. Ako se pravila ispravno konfiguriraju, firewall postaje koristan alat za zaštitu od mnogih napada zlonamjernog koda.