Számítógép ellenőrzése

A kézi indítású víruskereső a vírus- és kémprogramvédelem fontos része. Használatával ellenőrizheti a számítógépen lévő fájlokat és mappákat. Biztonsági szempontból fontos, hogy a számítógép-ellenőrzések futtatása ne csak akkor történjen meg, ha fertőzés gyanítható, hanem rendszeres időközönként, a szokásos biztonsági intézkedések részeként. Ajánlott a rendszer alapos és rendszeres ellenőrzése a Valós idejű fájlrendszervédelem által a lemezre íráskor nem észlelt vírusok kiszűrése céljából. Ilyen akkor történhet, ha a Valós idejű fájlrendszervédelem ki van kapcsolva az adott időben, a keresőmotor elavult, illetve a lemezre íráskor a program nem ismeri fel vírusként a fájlt.

SCANNER_MAIN

A Számítógép ellenőrzése lap kétféle ellenőrzési lehetőséget kínál – A számítógép ellenőrzése gyorsan átvizsgálja a rendszert; nincs szükség a vizsgálati paraméterek megadására. Az Egyéni ellenőrzés (a További ellenőrzések csoportban található) lehetőség esetén választhat az adott helyeket kijelölő, előre definiált ellenőrzési profilok közül, illetve kijelölhet ellenőrizendő célterületeket is.

Az ellenőrzési folyamatról Az ellenőrzés folyamata című fejezetben olvashat bővebben.

ICON_SCAN A számítógép ellenőrzése

A számítógép ellenőrzésével gyorsan elindítható a számítógép átvizsgálása, és felhasználói beavatkozás nélkül megtisztíthatók a fertőzött fájlok. A számítógép ellenőrzésének előnye az egyszerű használhatóság, amely nem igényli az ellenőrzési beállítások részletes megadását. Ez az ellenőrzés a helyi meghajtókon lévő összes fájlt ellenőrzi, és automatikusan megtisztítja vagy törli az észlelt fertőzéseket. A megtisztítás szintje automatikusan az alapértelmezett értékre van állítva. A megtisztítás típusairól a Megtisztítás című témakörben olvashat bővebben.

Használhatja az Ellenőrzés húzással funkciót egy fájl vagy mappa ellenőrzéséhez manuálisan. Ehhez húzza a fájlt vagy mappát, vigye az egérmutatót a megjelölt területre, közben tartsa lenyomva az egér gombját, majd engedje fel. Ezután az alkalmazás az elõtérbe kerül.

 

A További ellenőrzések csoportban az alábbi ellenőrzési lehetőségek állnak rendelkezésre:

ICON_CUSTOM_SCAN Egyéni ellenőrzés

Az egyéni ellenőrzéshez megadhatja az ellenőrzési paramétereket, többek között az ellenőrizendő célterületeket és az ellenőrzési módokat. Az egyéni ellenőrzés előnye a paraméterek részletes konfigurálásának lehetősége. Kattintson a fogaskerékre a paraméterek beállításához. A beállított paraméterek a felhasználó által definiált ellenőrizési profilokba menthetők, ami az ugyanazon beállításokkal végzett gyakori ellenőrzések során lehet hasznos.

ICON_REMOVABLE_SCAN Cserélhető adathordozók ellenőrzése

A számítógép ellenőrzéséhez hasonlóan gyorsan elindíthatja az aktuálisan a számítógéphez csatlakoztatott cserélhető adathordozók (például CD/DVD/USB) ellenőrzését. Ez különösen hasznos lehet akkor, ha egy USB flash meghajtót csatlakoztat egy számítógéphez, és ellenőrizni szeretné, hogy nem tartalmaz-e kártevőt, vagy nem jelent-e más miatt fenyegetést.

Az ilyen típusú ellenőrzéseket úgy is elindíthatja, hogy az Egyéni ellenőrzés elemre kattint, a Cserélhető adathordozók elemet választja az Ellenőrizendő célterületek legördülő listában, majd az Ellenőrzés gombra kattint.

ICON_REPEAT_SCAN Utolsó ellenőrzés megismétlése

Lehetővé teszi az előzőleg elvégzett ellenőrzés gyors elindítását a korábbi beállításokkal.

 

Kiválaszthatja a Nincs művelet, a Kikapcsolás, illetve az Újraindítás lehetőséget az Ellenőrzés után legördülő menüben. Az Alvás vagy a Hibernálás műveletek elérhetősége a számítógép operációs rendszerének Bekapcsolás és alvó állapot beállításaitól, illetve a számítógép/laptop funkcióitól függ. A kiválasztott művelet a futó ellenőrzések befejeződése után fog megkezdődni. A Kikapcsolás kiválasztása esetén a kikapcsolás megerősítésére szolgáló párbeszédpanel megjeleníti a 30 másodperces visszaszámlálást (a Mégse gombra kattintva inaktiválhatja a kikapcsolást). A További ellenőrzési beállítások című rész bővebb információk tartalmaz erről.

note

Megjegyzés

Javasolt legalább havonta egyszer ellenőrizni a számítógépet. Az ellenőrzés ütemezett feladatként konfigurálható az Eszközök > További eszközök > Feladatütemező elemre kattintva. Heti számítógép-ellenőrzés ütemezése