ThreatSense paraméterei

A ThreatSense technológia számos összetett kártevő-észlelési módszer együttese, amely az új kártevők elterjedésének korai szakaszában is védelmet nyújt. A kódelemzés, kódemuláció, általános definíciók és vírusdefiníciók összehangolt alkalmazásával jelentős mértékben növeli a rendszer biztonságát. A keresőmotor több adatfolyam egyidejű ellenőrzésére képes a hatékonyság és az észlelési arány maximalizálása érdekében. A ThreatSense technológiával sikeresen elkerülhetők a rootkitek okozta fertőzések is.

A ThreatSense motor beállítási lehetőségeivel több ellenőrzési paraméter megadható, többek között az alábbiak:

Az ellenőrizendő fájltípusok és kiterjesztések

Különböző észlelési módszerek kombinációja

A megtisztítás mértéke stb.

A beállítási ablak megnyitásához kattintson a ThreatSense paraméterei gombra a ThreatSense technológiát alkalmazó bármely modul További beállítások ablakában (lásd alább). A különböző biztonsági körülmények eltérő konfigurációkat igényelhetnek. Ennek érdekében a ThreatSense külön beállítható az alábbi védelmi modulokhoz:

Valós idejű fájlrendszervédelem

Üresjárat idején történő ellenőrzés

Rendszerindításkor futtatott ellenőrzés

Dokumentumvédelem

E-mail védelem

Webhozzáférés-védelem

Számítógép ellenőrzése

A ThreatSense keresőmotor beállításai minden modulhoz nagymértékben optimalizáltak, módosításuk jelentősen befolyásolhatja a rendszer működését. Ha például úgy módosítja a paramétereket, hogy a program mindig ellenőrizze a futtatás közbeni tömörítőket, vagy bekapcsolja a kiterjesztett heurisztikát a Valós idejű fájlrendszervédelem modulban, a rendszer lelassulhat (a program normál esetben ezekkel a módszerekkel csak az újonnan létrehozott fájlokat ellenőrzi). Ezért a Számítógép ellenőrzése modul kivételével az összes modul esetében ajánlott a ThreatSense paramétereit az alapértelmezett értékeken hagyni.

Ellenőrizendő objektumok

Ebben a csoportban állítható be, hogy a számítógép mely összetevőit, illetve milyen típusú fájlokat ellenőrizzen a keresőmotor.

Műveleti memória – E beállítással a rendszer műveleti memóriáját megtámadó kártevők ellenőrizhetők.

Rendszerindítási szektorok/UEFI – A rendszerindítási szektorokban ellenőrzi, hogy a fő rendszerindító rekordban találhatók-e kártevők. További információk az UEFI-ről a szószedetben.

E-mail-fájlok – A program a következő kiterjesztéseket ellenőrzi: DBX (Outlook Express) és EML.

Tömörített fájlok – A program a következő kiterjesztéseket ellenőrzi: ARJ, BZ2, CAB, CHM, DBX, GZIP, ISO/BIN/NRG, LHA, MIME, NSIS, RAR, SIS, TAR, TNEF, UUE, WISE, ZIP, ACE stb.

Önkicsomagoló tömörített fájlok – Az önkicsomagoló tömörített fájlok (SFX) olyan fájlok, amelyek önmagukat csomagolják ki.

Futtatás közbeni tömörítők – Elindításuk után a futtatás közbeni tömörítők (a normál tömörített fájloktól eltérően) a memóriába csomagolják ki a fájlokat. A szokásos statikus tömörítők (UPX, yoda, ASPack, FSG stb.) mellett a víruskereső a kódelemzést használva számos más típusú tömörítőt is képes felismerni.

Ellenőrzési beállítások

A rendszer fertőzésekkel kapcsolatos ellenőrzésének módjait adhatja meg itt. A választható lehetőségek az alábbiak:

Alapheurisztika használata – Az alapheurisztika a programok kártékony tevékenységének a felismerésére szolgál. Fő előnye, hogy a korábbi verziójú keresőmotorban még nem létező, illetve az által nem ismert kártevő szoftvereket is képes felismerni. Hátránya, hogy (nagyon ritkán) téves riasztásokat is küldhet.

Kiterjesztett heurisztika/DNA-vírusdefiníciók – A kiterjesztett heurisztika az ESET saját, a számítógépes férgek és trójai programok felismerésére optimalizált, magas szintű programozási nyelveken fejlesztett heurisztikus algoritmusa. A kiterjesztett heurisztika használata jelentősen javítja az ESET-termékek kártevő-észlelési hatékonyságát. A vírusdefiníciók alapján a program megbízhatóan felismeri és azonosítja a vírusokat. Az automatizált frissítési rendszeren keresztül a definíciós frissítések a kártevők felfedezése után mindössze néhány órával elérhetővé válnak. A vírusdefiníciók hátránya, hogy csak az ismert vírusok (vagy azok alig módosított változatai) ismerhetők fel velük.

Megtisztítás

A megtisztítási beállítások azt határozzák meg, hogy az ESET Smart Security Premium mit tegyen a fertőzött objektumok megtisztítása során. A megtisztításnak az alábbi három szintje létezik:

Mindig rákérdez – A program nem tisztítja meg automatikusan a fertőzött fájlokat, hanem megjelenít egy figyelmeztető ablakot, és a felhasználó választhat a műveletek közül. Ez a szint a tapasztalt felhasználóknak ajánlott, akik tisztában vannak azzal, hogy mi a teendő a fertőzések esetén.

Szokásos módon megtisztít – A program megkísérli a fertőzött fájlok automatikus megtisztítását vagy törlését egy előre megadott művelet alapján (a fertőzés típusától függően). A fertőzött fájlok észlelését és törlését a program a képernyő jobb alsó sarkában megjelenő értesítéssel jelzi. Ha a megfelelő művelet automatikus kiválasztására nincs lehetőség, felkínál néhány utóműveletet. Ugyanez történik akkor is, ha az előre beállított műveletet nem lehet elvégezni.

Automatikusan megtisztít – A program megtisztítja vagy törli az összes fertőzött fájlt. A rendszerfájlok ez alól kivételt képeznek. Ha nem lehetséges a megtisztítás, a program egy figyelmeztető ablakban ajánl fel egy műveletet.

warning

Figyelmeztetés

Ha egy tömörített fájl fertőzött fájlt tartalmaz, két alternatíva lehetséges: normál módban (Szokásos módon megtisztít) a program csak akkor törli a tömörített fájlt, ha a benne lévő összes fájl fertőzött; míg az Automatikusan megtisztít üzemmódban a program már akkor is törli a tömörített fájlt, ha csak egyetlen fertőzött fájlt tartalmaz (tehát függetlenül a többi fájl állapotától).

Kivételek

A kiterjesztés a fájlnév ponttal elválasztott része. A kiterjesztés határozza meg a fájl típusát és tartalmát. Az ellenőrizendő fájlok típusai a ThreatSense keresőmotor beállításait tartalmazó lap alábbi részén definiálhatók.

Egyéb

A kézi indítású számítógép-ellenőrzés beállítása során a ThreatSense keresőmotor paramétereinek a beállításai mellett az Egyéb csoportban az alábbiakat is megadhatja:

Változó adatfolyamok ellenőrzése (ADS) – Az NTFS fájlrendszer által használt változó adatfolyamok olyan fájl- és mappatársítások, amelyek a szokásos ellenőrzési technikák számára láthatatlanok maradnak. Számos fertőzés azzal próbálja meg elkerülni az észlelést, hogy változó adatfolyamként jelenik meg.

Háttérben futó ellenőrzések indítása alacsony prioritással – Minden ellenőrzés bizonyos mennyiségű rendszererőforrást használ fel. Ha a használt programok jelentősen leterhelik a rendszererőforrásokat, az alacsony prioritású háttérellenőrzés aktiválásával erőforrásokat takaríthat meg az alkalmazások számára.

Minden objektum naplózása – A Víruskeresési napló nem csak a fertőzött fájlokat, hanem önkicsomagoló archívumokban található összes ellenőrzött fájlt meg fogja jeleníteni (létrejöhet sok naplóadat, és megnövekedhet az ellenőrzési naplófájl mérete).

Optimalizálás engedélyezése – A jelölőnégyzet bejelölése esetén a program a legoptimálisabb beállításokat használja a leghatékonyabb ellenőrzési szint, ugyanakkor a leggyorsabb ellenőrzési sebesség biztosításához. A különböző védelmi modulok intelligensen végzik az ellenőrzést, kihasználják és az adott fájltípusokhoz alkalmazzák a különböző ellenőrzési módszereket. Az optimalizálás letiltása esetén a program csak a felhasználók által az egyes modulok ThreatSense-alapbeállításaiban megadott beállításokat alkalmazza az ellenőrzések végrehajtásakor.

Utolsó hozzáférés időbélyegének megőrzése – Jelölje be ezt a jelölőnégyzetet, ha a frissítés helyett az ellenőrzött fájlok eredeti hozzáférési idejét szeretné megőrizni (például az adatok biztonsági mentését végző rendszerekkel való használathoz).

icon_section Korlátok

A Korlátok csoportban adhatja meg az ellenőrizendő objektumok maximális méretét és a többszörösen tömörített fájlok maximális szintjét:

Objektumok ellenőrzésének beállításai

Maximális objektumméret – Itt adhatja meg az ellenőrizendő objektumok maximális méretét. Az adott víruskereső modul csak a megadott méretnél kisebb objektumokat fogja ellenőrizni. A beállítás módosítása csak olyan tapasztalt felhasználóknak javasolt, akik megfelelő indokkal rendelkeznek a nagyobb méretű objektumok ellenőrzésből való kizárásához. Alapértelmezett érték: korlátlan.

Objektumok ellenőrzésének maximális időtartama (mp) – Itt a konténerobjektumokban (például RAR/ZIP-archívum vagy több mellékletet tartalmazó e-mail) található fájlok ellenőrzésének maximális időtartamát adhatja meg. A beállítás nem vonatkozik önálló fájlokra. Felhasználó által megadott érték és az időtartam lejárata esetén a víruskeresés leáll, függetlenül attól, hogy a konténerben található fájlok ellenőrzése befejeződött-e.
Nagy méretű fájlokat tartalmazó archívum esetén a víruskeresés csak akkor áll le, ha megtörtént az egyik fájl kibontása az archívumból (ha például a felhasználó által megadott változó 3 másodperc, a fájl kibontása viszont 5 másodpercig tart). Az archívumban lévő többi fájl ellenőrzése nem megy végbe, ha az adott időtartam lejárt.
A víruskeresési időtartam korlátozásához – ideértve a nagyobb archívumokat is – használja a Maximális objektumméret és a Maximális fájlméret a tömörített fájlokon belül lehetőséget (nem ajánlott a potenciális biztonsági kockázatok miatt).
Alapértelmezett érték: korlátlan.

Tömörített fájlok ellenőrzésének beállításai

Többszörösen tömörített fájlok maximális szintje – Itt adhatja meg a tömörített fájlok ellenőrzésének maximális mélységét. Alapértelmezett érték: 10.

Tömörített fájlok maximális mérete – Itt adhatja meg az ellenőrizendő tömörített fájlok között található fájlok (kibontás utáni) maximális méretét. Alapértelmezett érték: korlátlan.

note

Megjegyzés

Nem javasoljuk az alapértelmezett érték módosítását, mivel erre a szokásos körülmények között nincs szükség.