Instaliraj ESMC server

Cjeloviti ESMC instalacijski program dostupan je samo za operacijske sustave Windows. Cjeloviti instalacijski program omogućuje instalaciju svih komponenti programa ESMC s pomoću čarobnjaka za instalaciju za ESMC.

1.Otvorite instalacijski paket i kliknite Sljedeće na zaslonu dobrodošlice. Po potrebi možete prilagoditi jezične postavke u padajućem izborniku Jezik prije nastavka.

welcome

2.Odaberite Instaliraj ESET Security Mangement server i kliknite Dalje.

package_installation_select

3.Poništite odabir potvrdnog okvira Sudjelujte u programu za poboljšanje ESET-ovog programa ako se ne slažete sa slanjem izvješća o padu sustava i podacima o telemetriji ESET-u. Ako potvrdni okvir ostane odabran, podaci o telemetriji i izvješća o padu sustava slat će se ESET-u.

4.Nakon prihvaćanja EULA-e kliknite Sljedeće. Odaberite primjenjive komponente koje želite instalirati i kliknite Instaliraj.

MICROSOFT SQL SERVER EXPRESS:

Ako već imate instaliranu drugu verziju Microsoft SQL Servera ili MySQL-a ili ako se namjeravate povezati s drugim SQL Serverom, odznačite okvir pored stavke Microsoft SQL Server Express.

Preporučujemo da ne instalirate SQL Server na domenski kontroler (na primjer, ako upotrebljavate Windows SBS/Essentials). Preporučujemo da program ESET Security Management Center instalirate na drugi server ili nemojte odabrati komponentu SQL Server Express tijekom instalacije (ako to učinite, morat ćete se koristiti postojećim SQL ili MySQL serverom za pokretanje ESMC baze podataka).

 

validation-status-icon-warning VAŽNO

Opcija Apache HTTP Proxy namijenjena je samo za manje ili centralizirane mreže, bez klijenata roaminga. Ako je ova opcija odabrana, klijenti će prema standardnoj postavci biti konfigurirani tako da usmjeravaju komunikaciju s ESET-om putem proxyja instaliranog na istom uređaju kao i ESMC server. Ta veza neće raditi ako nema izravne mrežne vidljivosti između klijenata i ESMC servera.

Više informacija potražite u odjeljcima Što je Apache HTTP proxy? I Razlike između HTTP proxyja Apache, mirror alata i izravne povezivosti.

package_installation_components

Odaberite Apache HTTP proxy za instalaciju Apache HTTP proxyja, stvorite i primijenite pravila (pod nazivom Upotreba HTTP Proxyja, primijenjena na grupu Sve) za sljedeće programe:

oESET Endpoint za Windows

oESET Endpoint za macOS (OS X) i Linux

oESET Management Agent

oESET File Security za Windows Server (V6+)

oESET-ova zajednička lokalna predmemorija

Pravilo aktivira HTTP proxy za pogođene programe. Host proxyja postavljen je da se nalazi na lokalnoj IP adresi ESMC servera i portu 3128. Autorizacija je deaktivirana. Možete kopirati te postavke u druga pravila ako trebate postaviti druge programe.

Upotrebom HTTP proxyja može se uštedjeti mnogo propusnosti veze na podacima preuzetim s interneta i poboljšati brzina preuzimanja za nadogradnje programa. Preporučujemo da označite potvrdni okvir pored Apache HTTP proxyja ako ćete upravljati s više od 37 računala putem ESMC sustava. Možete odabrati i da ćete Apache HTTP proxy instalirati kasnije.

5.Ako se tijekom provjere preduvjeta pojave pogreške, riješite ih. Pobrinite se da sustav zadovoljava sve preduvjete.

.NET v3.5 nije instaliran/.NET v2.0 SP2 nije instaliraninstalirajte .NET Framework.

 
package_missing_system_requirements

Nije pronađena Java.

java_missing

Otkrivena je Oracle Java (s istim brojem bitova kao ESMC cjeloviti instalacijski program).

java_detected

validation-status-icon-warning VAŽNO

Ako je na vašem sustavu instalirano više verzija programa Java, preporučujemo da deinstalirate ranije verzije programa Java i zadržite samo zadnju verziju programa Java.

Provjerite imaju li Java, ESMC i Apache Tomcat isti broj bitova (32 bita ili 64 bita).

validation-status-icon-error UPOZORENJE

Od siječnja 2019. za javne nadogradnje platforme Oracle JAVA SE 8 za poslovnu, komercijalnu ili proizvodnu upotrebu bit će potrebna komercijalna licenca. Ako ne kupite pretplatu za JAVA SE, možete upotrijebiti ovaj vodič da biste prešli na besplatnu alternativu.

a)Da biste odabrali već instaliran program Java, kliknite Odaberi Java instalaciju, odaberite mapu u kojoj je Java instalirana (s podmapom bin) pa kliknite U redu. Instalacijski program upozorit će vas ako odaberete neispravan put.

b)Kliknite Instaliraj da biste nastavili ili Promijeni da biste promijenili put za instalaciju programa Java.

details_hoverNAPOMENA

Sljedeća obavijest može se prikazati ako na vašem sustavu nema dovoljno prostora na disku za instalaciju ESMC sustava:

validation-status-icon-error Na disku sustava slobodna su samo 32 MB

Da biste instalirali sustav ESMC, morate imati barem 5000 MB slobodnog prostora na disku.

6.Kada završi provjera preduvjeta i ako vaše okruženje zadovoljava sve preduvjete, započet će instalacija.

details_hoverNAPOMENA

ESMC čarobnjak za instalaciju ne reagira tijekom instalacije.

package_installation_progress

7.Unesite ispravan licenčni ključ (nalazi se u poruci e-pošte o novoj kupnji koju ste primili od tvrtke ESET) i kliknite Dalje. Ako upotrebljavate podatke o naslijeđenoj licenci (korisničko ime i lozinku), pretvorite podatke u licenčni ključ. Također možete odabrati mogućnost Aktiviraj kasnije. Ako odaberete opciju Aktiviraj kasnije, potražite dodatne upute u poglavlju Aktivacija.

package_installation_activation

8.Ako ste odabrali opciju instalacije sustava Microsoft SQL Server Express u 4. koraku, provjerit će se veza s bazom podataka – prijeđite na Korisnik web konzole i veza sa serverom. Ako imate postojeći server baze podataka, u sljedećem koraku zatražit će se da unesete informacije o vezi s bazom podataka.

9.Ako upotrebljavate postojeći SQL Server ili MySQL, konfigurirajte postavke veze u skladu s tim. Unesite naziv baze podataka, naziv hosta, broj porta (te informacije možete pronaći u upravitelju konfiguracije Microsoft SQL Servera) te detalje računa baze podataka (korisničko ime i lozinku) u odgovarajuća polja, a zatim kliknite Dalje. Provjerit će se veza s bazom podataka. Ako imate postojeću bazu podataka ESMC (iz prethodne instalacije sustava ERA v.6) na serveru baze podataka, to će se otkriti. Možete odabrati mogućnost Upotrijebi postojeću bazu podataka i primijeni nadogradnju ili Ukloni postojeću bazu podataka i instaliraj novu verziju.

Upotrijebite instancu s nazivom - ako upotrebljavate bazu podataka MS SQL, također možete odabrati potvrdni okvir Upotrijebi instancu s nazivom. To će vam omogućiti upotrebu prilagođene instance baze podataka, možete je postaviti u polju Naziv hosta u obliku HOSTNAME\DB_INSTANCE, na primjer: 192.168.0.10\ESMC7SQL . Za klasteriranu bazu podataka upotrijebite samo naziv klastera. Ako se ova opcija odabere, ne možete promijeniti koji će se port koristiti, sustav će se koristiti standardnim portovima koje odredi Microsoft.

details_hoverNAPOMENA

Kada odaberete potvrdni okvir Upotrijebi instancu s nazivom, možete povezati ESMC server i s MS SQL bazom podataka koja je instalirana na klasteru za prebacivanje u slučaju pogreške. U polje Naziv hosta unesite naziv klastera.

details_hoverNAPOMENA

Dvije su mogućnosti za unos informacija o računu baze podataka. Možete upotrijebiti namjenski korisnički račun za bazu podataka koji će imati pristup samo bazi podataka ESMC ili možete upotrijebiti SA račun (MS SQL) ili root račun (MySQL). Ako odlučite upotrijebiti namjenski korisnički račun, potrebno je stvoriti račun s posebnim ovlastima. Pojedinosti potražite pod Namjenski korisnički račun za bazu podataka. Ako ne namjeravate upotrebljavati namjenski korisnički račun, unesite administratorski račun (SA ili root).

package_installation_db_connection

Ako ste u prethodnom prozoru unijeli SA račun ili korijenski račun, kliknite Da za nastavak upotrebe SA/korijenskog računa kao korisnik baze podataka za ESET Security Management Center.

package_installation_db_user_root

Ako kliknete Ne, morate odabrati Stvori novog korisnika (ako ga niste prethodno stvorili) ili Upotrijebi postojećeg korisnika (ako imate namjenski korisnički račun za bazu podataka kako je navedeno ovdje).

package_installation_db_user_create_use

10. Prikazat će se odzivnik za unos lozinke administratorskog računa za web-konzolu. Ta je lozinka važna jer ćete je koristiti za prijavu na ESMC web konzolu. Kliknite Dalje.

package_installation_webconsole

11. Polja možete ostaviti prazna ili unijeti informacije o tvrtki da bi se prikazale u pojedinostima certifikata ESET Management agenta i ESMC servera. Ako odlučite unijeti lozinku u polje Lozinka izdavatelja, obavezno je upamtite. Kliknite Sljedeće.

package_installation_certificate

12. Prikazat će se napredak instalacije.

package_installation_progress_2

13. Ako ste odabrali instalaciju programa Rogue Detection Sensor, vidjet ćete instalacijski prozor za upravljački program WinPcap. Obvezno odaberite potvrdni okvir Automatski pokreni upravljački program WinPcap u vrijeme ponovnog pokretanja uređaja.

14. Po završetku instalacije prikazat će se poruka „Uspjela je instalacija ESET Security Management Center servera” zajedno s URL adresom ESMC web konzole. Da biste otvorili web-konzolu, kliknite URL adresu ili Završi.

package_installation_successful

Ako instalacija nije uspješna:

Pregledajte dnevnike instalacije u cjelovitom instalacijskom paketu. Direktorij dnevnika isti je kao i direktorij za cjeloviti instalacijski program, primjerice:
C:\Users\Administrator\Downloads\x64\logs\

Dodatne korake za rješavanje problema potražite u odjeljku Otklanjanje poteškoća.