Najčešća pitanja

Zašto instaliramo Javu na server? Ne predstavlja li to sigurnosni rizik? Većina sigurnosnih tvrtki i sigurnosnih platformi preporučuje deinstalaciju Jave s računala, a posebice servera.

Za funkcioniranje ESMC web konzole potrebni su Java/OpenJDK. Java je industrijski standard za web-konzole i sve velike web-konzole upotrebljavaju Javu i web server (Apache Tomcat) u svom radu. Java je potrebna za podržavanje višeplatformskog web-servera. Moguće je instalirati web-server na namjensko računalo radi sigurnosti.

validation-status-icon-error UPOZORENJE

Od siječnja 2019. za javne nadogradnje platforme Oracle JAVA SE 8 za poslovnu, komercijalnu ili proizvodnu upotrebu bit će potrebna komercijalna licenca. Ako ne kupite pretplatu za JAVA SE, možete upotrijebiti ovaj vodič da biste prešli na besplatnu alternativu.


Kako mogu odrediti koji port upotrebljava SQL Server?

Više je načina na koje možete utvrditi koji port upotrebljava SQL Server. Najprecizniji rezultat možete dobiti putem programa SQL Server Configuration Manager. Slika u nastavku služi kao primjer mjesta na kojem možete pronaći te informacije u programu SQL Configuration Manager:

sql_server_config_manager

Nakon instalacije programa SQL Server Express (sadržanog u paketu ESMC) na Windows Server 2012, čini se da ne osluškuje na standardnom SQL portu. Vjerojatno osluškuje port koji nije standardan, port 1433.

 


Kako da konfiguriram MySQL za prihvaćanje velikih paketa?

Pogledajte Instalaciju i konfiguraciju MySQL servera za sustav Windows ili Linux.

 


Ako samostalno instaliram SQL, kako da stvorim bazu podataka za ESMC?

Ne trebate to učiniti. Bazu podataka stvara Server.msi instalacijski program, a ne instalacijski program ESMC. ESMC Instalacijski program uključen je kako bi vam olakšao postupak. On instalira SQL Server, a bazu podataka stvara instalacijski program servis.msi.

 


Može li instalacijski program ESMC stvoriti novu bazu podataka na postojećem MS SQL serveru ako dobije točne pojedinosti o vezi s MS SQL serverom i korisničke podatke? Bilo bi praktično kada bi instalacijski program podržavao različite verzije SQL Servera (2008, 2014 itd.).

Bazu podataka stvara Server.msi. Da, to znači da može za vas stvoriti ESMC bazu podataka na zasebno instaliranu instancu SQL servera. I da, podržane su verzije MS SQL servera 2008 i novije verzije.

 


Hoće li SQL Server prilikom instalacije na postojeći SQL Server prema standardnim postavkama upotrijebiti ugrađen način za autorizaciju sustava Windows?

Ne, jer se način za autorizaciju sustava Windows može deaktivirati na SQL Serveru i jedini način za prijavu na njega jest korištenje autorizacije za SQL Server (unosom korisničkog imena i lozinke). Tijekom instalacije ESMC servera potreban je miješani način autentikacije (autentikacija SQL servera i autentikacija sustava Windows). Prilikom ručne instalacije SQL Servera preporučujemo stvaranje root lozinke (root korisnik naziva se „sa”, što je kratica za „security admin” (sigurnosni administrator)) i njezinu pohranu na sigurno mjesto za kasniju upotrebu. Root lozinka može vam biti potrebna prilikom nadogradnje ESMC servera. Možete postaviti autentikaciju sustava Windows nakon instalacije ESMC servera.

 


Mogu li upotrijebiti bazu podataka MariaDB umjesto MySQL-a?

validation-status-icon-error UPOZORENJE

MariaDB je standardna baza u većini aktualnih okruženja sustava Linux koja se instalira kad odaberete instalaciju MySQL servera.

MariaDB ne podržava program ESET Security Management Center!

Također pogledajte odjeljak Instalacija i konfiguracija MySQL servera.


Morao sam instalirati Microsoft .NET Framework 3.5 jer me instalacijski program ESMC uputio na to (http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=21), ali nije radio na novoj instalaciji programa Windows Server 2012 R2 sa SP1.

Taj se instalacijski program ne može upotrebljavati za Windows Server 2012 zbog sigurnosnih pravila za Windows Server 2012. Microsoft .NET Framework mora se instalirati putem čarobnjaka za dodavanje uloga i funkcija.

 


Microsoft .NET 4.5 Framework već je bio instaliran na mom sustavu. Morao sam koristiti čarobnjak za dodavanje uloga i značajki kako bih dodao .NET 3.5. Zašto ESET Security Management Center ne podržava .NET 4.5?

Zato što .NET 4.5 nije kompatibilan s verzijom .NET 3.5 koja je preduvjet instalacijskog programa SQL Servera.

 


Teško je dokučiti izvršava li se instalacija SQL Servera. Kako ću znati što se događa ako instalacija traje dulje od 10 minuta?

Instalacija SQL Servera može, u rijetkim slučajevima, potrajati do jedan sat. Vrijeme instaliranja ovisi o performansama sustava.

 


Kako mogu ponovno postaviti administratorsku lozinku za web-konzolu (unesenu tijekom podešavanja)?

Lozinka se može ponovno postaviti pokretanjem instalacijskog programa za server i odabirom mogućnosti Popravi. Imajte na umu da ćete možda trebati lozinku za pristup ESMC bazi podataka ako niste upotrebljavali autorizaciju sustava Windows tijekom stvaranja baze podataka.

details_hoverNAPOMENA

Budite oprezni jer neke opcije popravka mogu obrisati pohranjene podatke.

 


U kojem formatu mora biti datoteka koja sadrži popis računala za dodavanje u sustav ESMC prilikom uvoza?

Datoteka sa sljedećim redcima:

All\Group1\GroupN\Computer1
All\Group1\GroupM\ComputerX
„All” je zadani naziv korijenske grupe.

 


Može li se upotrebljavati IIS umjesto Apache servera? Što je s drugim HTTP serverima?

IIS jest HTTP server. Za izvršavanje je web-konzoli potreban domaćin Java servleta (kao što je Tomcat); HTTP server nije dovoljan. Postojala su rješenja za promjenu IIS-a u domaćin Java servleta, ali to se općenito ne podržava.

details_hoverNAPOMENA

Ne upotrebljavamo Apache HTTP server, već Apache Tomcat, a to je različit program.

 


Ima li ESMC sučelje naredbenog retka?

Da, imamo ESET Security Management Center ServerApi.

 


Može li se ESMC instalirati na domenski kontroler?

Preporučujemo da ne instalirate SQL Server na domenski kontroler (na primjer, ako upotrebljavate Windows SBS/Essentials). Preporučujemo da program ESET Security Management Center instalirate na drugi server ili nemojte odabrati komponentu SQL Server Express tijekom instalacije (ako to učinite, morat ćete se koristiti postojećim SQL ili MySQL serverom za pokretanje ESMC baze podataka).

 


Hoće li instalacija ESMC servera otkriti je li SQL već instaliran na sustavu? Što će se dogoditi u tom slučaju? Što je s MySQL-om?

ESMC će potražiti SQL koji radi na sustavu u slučaju da se koristite čarobnjakom za instalaciju i odabrali ste SQL Express za instalaciju. U slučaju da SQL već radi na sustavu, čarobnjak će prikazati obavijest o deinstalaciji postojećeg SQL-a i zatim će ponovno pokrenuti instalaciju ili će instalirati ESMC bez SQL Expressa. Pogledajte preduvjete za bazu podataka za ESMC sustav.

 


Gdje mogu pronaći mapiranje ESMC komponenti prema verziji izdanja?

Pogledajte članak u bazi znanja.

 


Kako mogu nadograditi program ESET Security Management Center na najnoviju verziju?

Operacijski sustav Windows:

Nadogradnja iz ESMC web konzole (upotrebom zadatka klijenta za nadogradnju komponenti): https://support.eset.com/kb6819/

Ručna nadogradnja: https://support.eset.com/KB6925/

Operacijski sustav Linux: https://support.eset.com/kb6734/

 


Kako mogu nadograditi sustav bez internetske veze?

S pomoću HTTP proxy servera instaliranog na računalu koje se može povezati s ESET-ovim serverima za nadogradnju (u čijoj se predmemoriji nalaze datoteke za nadogradnju) i upućivanjem sigurnosnih programa na taj HTTP proxy na lokalnoj mreži. Ako server nema internetsku vezu, možete aktivirati značajku mirrora u Endpoint programu na jednom računalu, upotrijebiti USB pogon za prijenos datoteka za nadogradnju na to računalo i konfigurirati sva ostala izvanmrežna računala da ga koriste kao server za nadogradnju.

Da biste saznali više o načinu izvanmrežne instalacije, slijedite ove upute.

 


Kako mogu ponovno instalirati ESMC server i povezati ga s postojećim SQL serverom ako je SQL server postavljen automatski prilikom početne instalacije ESMC sustava?

U slučaju instalacije nove instance ESMC servera s pomoću istog korisničkog računa (primjerice, računa administratora domene) s kojim ste instalirali prvotni ESMC server možete se koristiti MS SQL Serverom s pomoću autorizacije u sustavu Windows.

 


Kako mogu otkloniti poteškoće sa sinkronizacijom servisa Active Directory na sustavu Linux?

Provjerite je li naziv domene unesen tiskanim slovima (administrator@TEST.LOCAL umjesto administrator@test.local).

 


Mogu li ikako koristiti svoj mrežni resurs (kao što je SMB dijeljenje) umjesto repozitorija?

Možete navesti izravni URL do lokacije paketa. Ako se koristite funkcijom dijeljenja datoteka, navedite adresu u sljedećem formatu: file:// s punim mrežnim putom do datoteke, primjerice:

file://\\eraserver\install\ees_nt64_ENU.msi

 


Kako mogu ponovno postaviti ili promijeniti lozinku?

Idealno bi bilo kada biste administratorski račun upotrebljavali isključivo za stvaranje računa za pojedinačne administratore. Nakon stvaranja administratorskih računa administratorsku lozinku trebate spremiti, a administratorski račun ne biste smjeli upotrebljavati. Ta praksa omogućuje upotrebu administratorskog računa samo za ponovno postavljanje lozinke/pojedinosti računa.

Kako mogu ponovno postaviti lozinku ugrađenog računa ESMC administratora:

1.Otvorite stavku Programi i značajke (pokrenite ), pronađite ESET Security Management Center server i kliknite desnom tipkom miša.

2.Odaberite Promijeni iz kontekstnog izbornika.

3.Odaberite Popravi.

4.Navedite podatke za povezivanje s bazom podataka.

5.Odaberite opciju Koristi postojeću bazu podataka i primijeni nadogradnju.

6.Poništite odabir mogućnosti Upotrijebi lozinku koja je već pohranjena u bazu podataka i unesite novu lozinku.

7.Prijavite se u ESMC web-konzolu sa svojom novom lozinkom.

details_hoverNAPOMENA

Svakako preporučujemo da stvorite dodatne račune s posebnim pravima pristupa na osnovi željenih ovlasti računa.

 


Kako mogu promijeniti portove za ESMC server i ESMC web-konzolu?

Potrebno je promijeniti port u konfiguraciji web-servera kako bi se omogućilo povezivanje web servera s novim portom. Da biste to učinili, slijedite ove korake:

1.Isključite web-server.

2.Promijenite port u konfiguraciji web-servera.

a)Otvorite datoteku webapps/era/WEB-INF/classes/sk/eset/era/g2webconsole/server/modules/config/EraWebServerConfig.properties

b)Odredite novi broj porta (na primjer, server_port=44591)

3.Ponovno pokrenite web-server.

 


Kako mogu migrirati ESMC server na novi sustav?

Pojedinosti o migraciji potražite u odjeljku

Nadogradnja prethodne verzije ERA

 


Mogu li izvršiti nadogradnju sa sustava ERA v.5 na ESMC v.7 izravno s pomoću cjelovitog instalacijskog programa?

Izravna nadogradnja nije podržana; preporučujemo da upotrijebite alat za migraciju. Više pojedinosti potražite u odjeljku Nadogradnja prethodne ERA verzije i u članku u ESET-ovoj bazi znanja: Kako mogu izvršiti nadogradnju ESET Remote Administratora 5 na verziju 7?

 


Primam poruke o pogreškama ili imam probleme s ESET Security Management Center, što trebam učiniti?

Pogledajte Najčešća pitanja o otklanjanju poteškoća.