Instalacija softvera

Zadatak Instalacija softvera koristi se za instalaciju ili nadogradnju softvera na klijentskim računalima. Primarno je namijenjen instalaciji proizvoda tvrtke ESET, ali možete ga koristiti za instalaciju softvera koji poželite.

Da biste spriječili neuspješnu instalaciju, ESMC izvršava sljedeće provjere prije instalacije ili nadogradnje ESET-ovih programa:

pristup repozitoriju

ako postoji dovoljno slobodnog prostora (1 GB) na klijentskom računalu (nije dostupno za Linux)

 

details_hoverNAPOMENA

I ESMC server i ESET Management agent moraju imati pristup internetu da bi pristupili repozitoriju i obavili instalaciju. Ako nemate pristup internetu, softver klijenta morate instalirati lokalno jer daljinska instalacija neće uspjeti.

Pri provođenju zadatka instalacije softvera na računalima u domeni u kojoj je pokrenut ESET Management agent korisnik mora imati dopuštenje za čitanje za mapu u koju su spremljeni instalacijski programi. Slijedite korake u nastavku da biste odobrili da dopuštenja ako je to potrebno.

1.Dodajte računalni račun za servis Active Directory na računalu koje pokreće zadatak (na primjer NewComputer$).

2.Odobrite dopuštenja za čitanje računu NewComputer$ tako da desnom tipkom miša kliknete mapu s instalacijskim programima i odaberete Svojstva > Zajedničko korištenje > Zajednički koristi iz kontekstnog izbornika.Imajte na umu da se simbol „$” mora nalaziti na kraju niza naziva računala.

Instalacija sa zajedničke lokacije moguća je samo ako je klijentsko računalo na domeni.

Osnovno

Unesite osnovne informacije o zadatku, primjerice naziv i, ako želite, opis. Kategorija zadatka i vrsta zadatka unaprijed su odabrani prema vašem prethodnom izboru. Vrsta zadatka (pogledajte popis zadataka klijenta) definira postavke i ponašanje zadatka.

Postavke

Kliknite <Odaberite ESET licencu> i odaberite odgovarajuću licencu za instalirani program s popisa dostupnih licenci. To će funkcionirati samo za programe instalirane iz repozitorija, a ne programe instalirane s prilagođenog URL-a.

Kliknite <Odaberi paket> za odabir instalacijskog paketa iz repozitorija ili navedite URL paketa. Prikazat će se popis dostupnih paketa gdje možete odabrati program tvrtke ESET koji želite instalirati (npr. ESET Endpoint Security). Odaberite željeni instalacijski paket i kliknite U redu. Ako želite odrediti URL adresu lokacije instalacijskog paketa, unesite ili kopirajte i zalijepite URL adresu (na primjer, file://\\pc22\install\ees_nt64_ENU.msi) u tekstno polje (nemojte se koristiti URL adresom koja zahtijeva autorizaciju).

http://server_address/ees_nt64_ENU.msi – ako instalirate s javnog web servera ili vlastitog HTTP servera.

file://\\pc22\install\ees_nt64_ENU.msi – ako instalirate pomoću mrežnog puta.

file://C:\installs\ees_nt64_ENU.msi – ako instalirate pomoću lokalnog puta.

 

Odaberite potvrdni okvir Prihvaćam uvjete primjene Licenčnog ugovora za krajnjeg korisnika i prihvaćam Pravila privatnosti. Pogledajte odjeljak Upravljanje licencama ili Licenčni ugovor za krajnjeg korisnika za više informacija.

Ako trebate, možete navesti instalacijske parametre; u suprotnom, ostavite to polje prazno.

Označite potvrdni okvir uz Automatski ponovno pokreni kada je potrebno ako želite automatsko ponovno pokretanje klijentskog računala nakon instalacije. No ne morate označiti tu opciju pa klijentsko računalo možete ponovno pokrenuti ručno.

details_hoverNAPOMENA

Prilikom instalacije programa ESET Endpoint Antivirus ili ESET Endpoint Security verzije 6.5 i novijih s parametrom za instalaciju CFG_LIVEGRID_ENABLED, program će se ponašati na sljedeći način nakon instalacije:

Funkcija

CFG_LIVEGRID_ENABLED=0

CFG_LIVEGRID_ENABLED=1

ESET LiveGrid® sustav reputacije (preporučeno)

Uključeno

Uključeno

Pošalji anonimnu statistiku

Isključeno

Uključeno

Pošalji uzorak

Isključeno

Uključeno

Instalacija softvera treće strane

Da biste instalirali softver koji ne pripada tvrtki ESET (softver treće strane), možete upotrijebiti zadatak instalacije softvera.

Operacijski sustav

Podržane vrste instalacijske datoteke

Podrška za parametre instalacije

Windows

.msi

Zadatak instalacije softvera uvijek izvršava tihu instalaciju paketa .msi.

Ne možete navesti msiexec parametre. Možete navesti samo parametre koje upotrebljava sam instalacijski paket (jedinstven za svaki instalacijski paket softvera).

Linux

.deb, .rpm, .sh

Možete upotrijebiti parametre samo s .sh datotekama (.deb i .rpm ne podržavaju parametre).

macOS

.pkg, .dmg (sadrži .pkg datoteku)

 

Instalacijski parametri nisu podržani.

Android

.apk

light-bulbPRIMJER

Želite instalirati softver na Linuxu pomoću datoteke install_script.sh koja ima dva parametra: -a je prvi parametar, a -b je drugi parametar.

Instalacija na terminalu (kao root korisnik u mapi gdje se nalazi install_script.sh):

./install_script.sh -a parameter_1 -b parameter_2

Instalacija pomoću zadatka instalacije softvera:

Unesite put datoteke u odjeljak Instaliraj prema izravnom URL-u paketa, primjerice: file:///home/user/Desktop/install_script.sh

Unesite instalacijske parametre: -a parameter_1 -b parameter_2.

Sažetak

Pregledajte sažetak konfiguriranih postavki pa kliknite Završi. Zadatak klijenta sada je stvoren i otvorit će se skočni prozor. Preporučujemo da kliknete opciju Stvori okidač da biste naveli kada se taj zadatak klijenta treba pokrenuti i na kojim objektima. Ako kliknete Zatvori, možete kasnije stvoriti okidač. Da biste nakon toga stvorili okidač, odaberite instancu klijentskog zadatka i odaberite Pokreni na u padajućem izborniku.

client_task_finish