Upravljanje licencama

Licencama možete jednostavno upravljati putem programa ESET Security Management Center. Kupnjom licence za bilo koji ESET-ov poslovni proizvod automatski ćete dobiti pristup programu ESET Security Management Center.

details_hoverNAPOMENA

ESET-ov poslovni program možete aktivirati pomoću programa ESET Security Management Center. To se odnosi i na ranije verzije.

Ako već imate korisničko ime i lozinku koje je izdala tvrtka ESET i koje želite pretvoriti u licenčni ključ, pogledajte odjeljak Pretvaranje podataka o naslijeđenoj licenci. Korisničko ime i lozinka su zamijenjeni licenčnim ključem / javnim ID-om.

Licenčni ključ jedinstveni je niz koji se koristi za identifikaciju vlasnika licence i samu aktivaciju.

Licencama se može upravljati na mreži putem ovog odjeljka tako da kliknete Otvori > Poslovni račun (ESET Business Account) ili putem ESET Business Account web sučelja.

Dopuštenja za upravljanje licencama

Svakom se korisniku može dodijeliti dopuštenje za licence. Dopuštenja su važeća samo za licence iz statičke grupe kojoj je dodijeljen taj skup dopuštenja. Svaka vrsta dopuštenja omogućuje korisniku provođenje različitih radnji.

validation-status-icon-warning VAŽNO

Samo administratori čija je glavna grupa postavljena na Sve, s dopuštenjem za pisanje za licence u glavnoj grupi, mogu dodati ili ukloniti licence. Svaka se licenca identificira s pomoću javnog ID-a i može sadržavati jednu jedinicu ili više njih. Samo administrator može distribuirati licence drugim korisnicima s dovoljnim dopuštenjima. Licenca se ne može smanjiti.

Rad u web-konzoli

Odjeljku Upravljanje licencama u programu ESET Security Management Center možete pristupiti putem glavnog izbornika pod Više > Upravljanje licencama.

Licence se mogu prepoznati po svom javnom ID-u. U sustavu ESET Business Account i programu ESMC svaka licenca identificirana je pomoću javnog ID-a, vrste licence i zastavica:

Vrsta licence može biti Full_Paid (plaćena licenca), Trial (probna licenca) i NFR (licenca koja nije za daljnju prodaju).

Zastavice mogu biti MSP, Djelatnost i Potrošač.

 
Popis licenci je prikazan u kategorijama (aktivirano putem) icon_offline_license Izvanmrežna licenca, icon_license_owner Licenčni ključ ili mn_icn_user_normal Poslovni račun.

Odaberite licencu u glavnom prozoru s desne strane i kliknite play_default Upotrijebi licencu za aktivaciju da biste pokrenuli zadatak aktivacije pomoću te licence.

Opciju Načini možete upotrijebiti za promjenu načina odabira (jedan ili više odabira). Kliknite strelicu modes u gornjem desnom kutu i odaberite s kontekstnog izbornika:

singleselect_default Način s jednim odabirom – omogućuje odabir jedne stavke.

icon_multiselect_default Način s odabirom više stavki – omogućuje uporabu potvrdnih okvira za odabir više stavki.

update_default Osvježi – ponovno učitava/osvježava prikazane informacije.

icon_expand Proširi sve – omogućuje prikaz svih informacija.

icon_collapse Sažmi sve – omogućuje skrivanje svih informacija.

list_license_type

Naziv sigurnosnog programa za koji je licenca namijenjena.

Općeniti status licence (ako je licenca istekla, maksimalno je iskorištena ili je pred istekom ili maksimalnim iskorištenjem, ovdje će se prikazati poruka upozorenja).

Broj jedinica koji se može aktivirati ovom licencom i broj izvanmrežnih jedinica.

Broj podjedinica serverskih proizvoda tvrtke ESET (poštanski sandučići, zaštita gatewayja, veze).

Datum isteka licence.

oPretplatničke licence možda nemaju datum isteka.

Ime vlasnika licence te podaci za kontakt.

Status licence prikazuje se za aktivnu stavku izbornika.

icon_success Zeleno – vaša je licenca uspješno aktivirana.

validation-status-icon-error Crveno – licenca nije registrirana ili je istekla.

validation-status-icon-warning Narančasto – licenca je i dalje gotovo iskorištena ili će uskoro isteći (isteći će za 30 dana).

 

Sinkronizacija licenci

ESET-ov poslovni račun jednom dnevno automatski provodi sinkronizaciju. Kliknite Sinkroniziraj licence da biste odmah obnovili podatke o licenci u programu ESMC.

Otvorite konfiguracijsku datoteku

Kliknite Otvori da biste vidjeli prečace do sustava ESET Business Account ili ESET MSP Administrator portal.

Dodavanje licence ili licenčnog ključa

Kliknite Dodaj licence, a zatim odaberite način na koji želite dodati nove licence:

1.ESET Business Account korisnički račun – povežite EBA račun i sve njegove licence s odjeljkom Upravljanje licencama. Program ESMC također je unazadno kompatibilan s uslugama ESET License Administrator, EMA i EMA2, pa možete upotrijebiti korisničke podatke sigurnosnog administratora umjesto EBA-e.

2.Licenčni ključ – unesite licenčni ključ za valjanu licencu pa kliknite Dodaj licence. Valjanost licenčnog ključa će se provjeriti na serveru za aktivaciju te će se licenčni ključ dodati na popis.

3.Datoteka izvanmrežne licence – dodajte datoteku licence (.lf) pa kliknite Dodaj licencu. Provjerit će se valjanost datoteke licence te će se licenca dodati na popis.

 

Pretplatničke licence

ESMC 7 podržava upravljanje pretplatničkim licencama. Pretplatničke licence možete dodati pomoću sustava EBA ili licenčnog ključa. Valjanost pretplate možete provjeriti pod Upravljanje licencama u stupcu Valjanost ili pod Računalo > Pojedinosti računala. Nije moguće stvoriti datoteku izvanmrežne licence iz pretplatničke licence.

ESET-ov poslovni račun – računi stranice

Računi stranice nisu podržani u programu ESMC. Ako korisnik sustava EBA ima dopuštenje za čitanje ili pisanje za pristup tvrtki u EBA računu, sve licence će se uvesti kada se račun sinkronizira. Ako korisnik sustava EBA ima postavljenu opciju bez pristupa u pristupu tvrtki, licence se neće uvesti.

Uklanjanje licenci

Odaberite licencu s popisa iznad i kliknite opciju "Uklanjanje licenci" da biste je potpuno uklonili. Morat ćete potvrditi ovu radnju. Uklanjanje licence ne pokreće deaktivaciju programa. ESET-ov program ostaje aktiviran čak i kad je licenca uklonjena iz upravljanja licencama programa ESMC.

Licence se mogu distribuirati na ESET-ove programe iz programa ESMC pomoću sljedeća dva zadatka:

zadatak instalacije softvera

zadatak aktivacije programa

Filtar pristupa grupi

Gumb za filtriranje pristupa grupi omogućuje korisnicima da odaberu statičku grupu i filtriraju prikazane objekte prema grupi u kojoj se nalaze.

access_group

Dodavanje filtara i unaprijed postavljenih filtara

Kliknite Dodaj filtar i odaberite stavke s popisa za dodavanje kriterija filtriranja. Unesite nizove za pretraživanje u polja filtra. Aktivni filtri plave su boje.

Filtri se mogu spremiti na korisnički profil tako da ih možete upotrijebiti ponovno u budućnosti. Pod opcijom Unaprijed postavljeno na raspolaganju su vam sljedeće opcije:

Skupovi filtra – vaši spremljeni filtri, kliknite na jedan da bi se primijenio. Primijenjeni filtar označen je apply_default potvrdnom kvačicom. Odaberite opciju Uključi vidljive stupce, sortiranje i označavanje stranica kako biste spremili ove parametre u unaprijed postavljenu postavku.

add_new_defaultSpremi skup filtra – spremite konfiguraciju trenutačnog filtra kao novu unaprijed postavljenu postavku. Kad unaprijed postavljenu postavku spremite, ne možete urediti konfiguraciju filtra u unaprijed postavljenoj postavci.

edit_defaultUpravljanje skupovima filtra – uklonite ili preimenujte postojeće unaprijed postavljene postavke. Da biste primijenili postavke za unaprijed postavljene postavke, kliknite Spremi.

Očisti vrijednosti filtra – kliknite da biste uklonili samo trenutačne vrijednosti s odabranih filtara. Spremljene unaprijed postavljene postavke neće se mijenjati.

Ukloni filtre – kliknite kako biste uklonili odabrane filtre. Spremljene unaprijed postavljene postavke neće se mijenjati.

Ukloni neiskorištene filtre – uklonite polja filtra bez vrijednosti.

light-bulbPRIMJER: Zajednička upotreba licenci među administratorima podružnica

Postoje tri korisnika i administrator, svaki korisnik ima svoju glavnu grupu:

John, San Diego

Larry, Sydney

Makio, Tokio

 
Administrator uvozi 3 licence. One se nalaze u statičkoj grupi Sve i drugi ih korisnici ne mogu upotrebljavati.

licenses_3

Da bi se dodijelila licenca drugom korisniku, administrator može kliknuti ikonu zupčanika gear_icon pored licence koju želi dodijeliti drugom korisniku i zatim kliknuti move_default Grupa pristupa > move_default Prebaci i odabrati grupu u kojoj taj korisnik ima dopuštenja. Za korisnika John odaberite grupu San Diego. John treba imati dopuštenje za upotrebu za licence u grupi San Diego da bi upotrebljavao licencu.

Kada se korisnik John prijavi, može vidjeti i upotrijebiti samo licencu koja je prebačena u njegovu grupu. Administrator treba ponoviti postupak za korisnike Larry i Makio, nakon čega će korisnici moći vidjeti samo svoje licence, dok će ih administrator moći vidjeti sve.

licenses_1