ESET Hjelp på internett

Velg tema

Forebygging

Når du arbeider på datamaskinen, og spesielt når du surfer på internett, må du være klar over at ingen antivirusprogrammer kan fjerne all risiko for deteksjoner og eksterne angrep. For å oppnå maksimal beskyttelse er det viktig at du bruker antivirusløsningen riktig og følger noen nyttige regler:

Oppdater jevnlig

I følge statistikker fra ESET LiveGrid® blir tusenvis av nye, unike infiltrasjoner opprettet hver dag for å forbigå eksisterende sikkerhetstiltak og gi skaperne fortjeneste – på brukernes kostnad. Spesialistene ved ESETs forskningslaboratorium analyserer disse truslene hver dag, og forbereder og lanserer oppdateringer for å kontinuerlig forbedre beskyttelsesnivået for brukerne våre.

For å sikre at disse oppdateringene er så effektive som mulig er det viktig at oppdateringer konfigureres riktig på systemet ditt. Du finner mer informasjon om hvordan du konfigurerer oppdateringer i kapittelet Oppsett for oppdatering.

Last ned sikkerhetsoppdateringer

Forfatterne av skadelig programvare foretrekker å utnytte forskjellige systemsvakheter for å øke effektiviteten av den skadelige koden de sprer. Med dette i tankene følger programvareprodusenter nøye med på om det finnes svakheter i programmene de lager, og lanserer regelmessige sikkerhetsoppdateringer som fjerner potensielle trusler.

Det er viktig å laste ned disse sikkerhetsoppdateringene når de blir lansert. Microsoft Windows og nettlesere som Internet Explorer er to eksempler på programmer det regelmessig blir lansert sikkerhetsoppdateringer for.

Ta sikkerhetskopi av viktige data

Forfattere av skadelig programvare bryr seg ikke om hvem de rammer, og aktiviteten til skadelige programmer fører ofte til total funksjonsfeil i operativsystemet og tap av viktige data.

Det er viktig å jevnlig sikkerhetskopiere viktige og følsomme data til en ekstern kilde, for eksempel DVD-er eller en ekstern harddisk. Dette vil gjøre det mye enklere og raskere å gjenopprette data i tilfelle systemfeil.

Skann datamaskinen for virus jevnlig

Oppdagelse av flere kjente og ukjente virus, ormer, trojanere og rootkits håndteres av modulen Sanntidsbeskyttelse av filsystemet. Dette betyr at en fil skannes med tanke på aktivitet fra skadelig programvare hver gang du åpner den. Vi anbefaler at du kjører en fullstendig Datamaskinskanning minst én gang i måneden, da skadelig programvare kan variere og deteksjonsmotoren oppdateres hver dag.

Følg grunnleggende sikkerhetsregler

Dette er den mest nyttige og effektive regelen av alle – vær alltid forsiktig. I dag krever mange infiltrasjoner brukerintervensjon for å kjøres eller distribueres. Hvis du er forsiktig når du åpner nye filer, vil du spare mye tid og arbeid som ellers måtte brukes på å rense infiltrasjoner fra datamaskinen din. Her er noen nyttige retningslinjer:

Ikke besøk mistenkelige nettsteder med mange popup-vinduer og blinkende annonser.

Vær forsiktig når du installerer gratisprogrammer, kodek-pakker osv. Bruk bare trygge programmer, og besøk bare trygge nettsteder.

Vær forsiktig når du åpner e-postvedlegg, spesielt vedlegg til meldinger som kommer fra masseutsendelser og fra ukjente avsendere.

Ikke bruk en administratorkonto for daglig arbeid på datamaskinen.