Primjeri instalacije iz prakse (Windows)

Za najbolje performanse preporučujemo vam da koristite Microsoft SQL Server kao bazu podataka za ESET Remote Administrator. Premda je ESET Remote Administrator kompatibilan sa sustavom MySQL, korištenje sustava MySQL može negativno utjecati na performanse sustava prilikom rada s velikim količinama podataka uključujući upravljačke ploče, prijetnje i klijente. Isti hardver s Microsoft SQL Serverom može se koristiti za do 10 puta više klijenata nego sa sustavom MySQL.

U svrhu testiranja u bazu podataka svakog klijenta pohranjeno je oko 30 zapisa. Microsoft SQL Server koristi velike količine RAM-a za pohranu podataka iz baze podataka u predmemoriju pa vam preporučujemo da imate barem toliko veliku memoriju kao Microsoft SQL Server na disku.

Ne postoji jednostavan način za izračun točne količine resursa koje koristi ESET Remote Administrator jer korišteni resursi variraju sukladno konfiguraciji mreže. Dolje su rezultati testiranja za uobičajene konfiguracije mreže:

Testni slučaj – maksimalno 5.000 klijenata povezanih s ERA serverom

Testni slučaj – maksimalno 100.000 klijenata povezanih s ERA serverom

Da biste postigli optimalnu konfiguraciju za svoje potrebe, preporučujemo vam testiranje s manjim brojem klijenata i sporijim hardverom te planiranje sistemskih preduvjeta na temelju rezultata testiranja.

TESTNI SLUČAJ (5.000 KLIJENATA)

Hardver/softver

Windows Server 2003 R2, x86 arhitektura procesora

Microsoft SQL Server Express 2008 R2

Intel Core2Duo E8400 @3 GHz

3 GB RAM-a

Seagate Barracuda 7200 okr./min, 500 GB, 16 MB predmemorije, Sata 3,0 Gb/s

Rezultati

ERA web-konzola vrlo brzo reagira (za manje od 5 s)

Prosječna potrošnja memorije:

oApache Tomcat 200 MB

oERA server 200 MB

oBaza podataka SQL servera 2 GB

Performanse replikacije servera: 10 replikacija u sekundi

Veličina baze podataka na disku 2 GB (5.000 klijenata, svaki s 30 zapisa u bazi podataka)

Za ovaj je primjer korišten SQL Server Express 2008 R2. Bez obzira na njezina ograničenja (baza podataka od 10 GB, 1 CPU i korištenje 1 GB RAM-a), konfiguracija je funkcionalna i dobro radi. Korištenje sustava SQL Server Express preporučuje se za servere s manje od 5.000 klijenata. Za početak možete instalirati SQL Server Express koji kasnije, kada vam bude potrebna veća baza podataka, možete nadograditi na Microsoft SQL Server (punu verziju). Imajte na umu da starije verzije sustava Express (<2008 R2) imaju ograničenje veličine za bazu podataka od 4 GB na disku.

Performanse replikacije servera određuju interval replikacije za klijente. 10 replikacija u sekundi znači 600 replikacija u minuti. U idealnom bi slučaju interval replikacije na svih 5.000 klijenata trebao biti postavljen na 8 minuta. Međutim, to bi dovelo do stopostotnog opterećenja servera pa je u tom slučaju potreban dulji interval. U ovom slučaju preporučujemo interval replikacije od 20 do 30 minuta.

TESTNI SLUČAJ (100.000 KLIJENATA)

Hardver/softver

Windows Server 2012 R2 Datacenter, x64 arhitektura procesora

Microsoft SQL Server 2012

Intel Xeon E5-2650v2 @2.60GHz

64 GB RAM-a

Mrežni adapter Intel NIC/PRO/1000 PT Dual

2x Micron RealSSD C400 256GB SSD pogoni (jedan za softver i sustav, drugi za podatkovne datoteke SQL servera)

Rezultati

web-konzola brzo reagira (za manje od 30 s)

Prosječna potrošnja memorije

oApache Tomcat 1 GB

oERA server 2 GB

oBaza podataka SQL servera 10 GB

Performanse replikacije servera: 80 replikacija u sekundi

Veličina baze podataka na disku 10 GB (100.000 klijenata, svaki s 30 zapisa u bazi podataka)

U tom slučaju instalirali smo Apache Tomcat + ERA web-konzolu, ERA server na jedno računalo, a SQL Server na drugo računalo kako bismo testirali kapacitet ERA servera.

Velik broj klijenata rezultira time da sustav Microsoft SQL Server povećano troši memoriju i prostor na disku. SQL server gotovo u potpunosti vrši predmemoriranje iz baze podataka pohranjene u memoriji za optimalne performanse. Apache Tomcat (web-konzola) i ERA server također spremaju podatke u predmemoriju, što je uzrok povećanoj potrošnji memorije u ovom slučaju.

ERA server može isporučiti 80 replikacija u sekundi (288.000 u satu) pa bi, u idealnom slučaju, interval replikacije na svih 100.000 klijenata trebao biti postavljen na svakih ~30 minuta (odnosno 200.000 replikacija u satu). No to bi dovelo do stopostotnog opterećenja servera pa je najbolje koristiti interval replikacije od 1 sata (100.000 replikacija u satu).

Potrošnja mrežnih podataka ovisi o broju zapisa zabilježenih na klijentima. U ovom je testiranju ta brojka iznosila oko 20 KB po replikaciji, što znači da 80 replikacija u sekundi znači brzinu prijenosa podataka u mreži od otprilike 1.600 KB/s (20 Mbit/s).

U ovom je primjeru korišten scenarij s jednim serverom. CPU i mrežno opterećenje bit će bolje distribuirani ako se koristi više ERA proxy servera (što više to bolje). Tako će se ravnomjerno rasporediti opterećenje CPU-a i mrežno opterećenje prilikom servisiranja klijentskih replikacija. Važno je dobro raspodijeliti mrežno opterećenje, osobito za klijente na udaljenim lokacijama. Interval proxy replikacije na server može se izvršavati izvan radnog vremena, kada je veća brzina prijenosa podataka u mreži s udaljenih lokacija.