Postupak migracije za MS SQL Server

Ovaj postupak migracije isti je za Microsof SQL Server i Microsoft SQL Server Express.

Dodatne informacije možete pronaći u sljedećem članku ESET-ove baze znanja: https://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms189624.aspx.

 

Preduvjeti:

oPotrebno je instalirati izvorne i ciljne instance SQL servera. Možda se nalaze na različitim računalima.

oCiljna instanca SQL servera mora biti barem iste verzije kao i izvorna instanca. Prebacivanje na stariju verziju nije podržano!

oPotrebno je instalirati SQL Server Management Studio. Ako su instance SQL servera na različitim računalima, program mora biti prisutan na oba.

 

Migracija:ssms

1.Zaustavite servise ERA Server ili ERA Proxy.

2.Prijavite se na izvornu instancu SQL servera pomoću programa SQL Server Management Studio.

3.Stvorite potpunu sigurnosnu kopiju baze podataka koju migrirate. Preporučujemo da odredite novi naziv sigurnosne kopije. U suprotnom, ako je naziv sigurnosne kopije već korišten, nova sigurnosna kopija dodat će se u taj skup što će rezultirati nepotrebno velikom datotekom sigurnosne kopije.

4.Stavite izvornu bazu podataka izvan mreže, odaberite Zadaci > Stavi izvan mreže.

db_migration_SQL_takeoffline

5.Kopirajte datoteku sigurnosne kopije (.bak) koju ste stvorili u 3. koraku na lokaciju kojoj se može pristupiti s ciljne instance SQL servera. Možete urediti pristupna prava za datoteku sigurnosne kopije baze podataka.

6.Ponovno stavite izvornu bazu podataka na mrežu, ali nemojte još pokretati ERA server!

7.Prijavite se na ciljnu instancu SQL servera pomoću programa SQL Server Management Studio.

8.Vratite svoju bazu podataka na ciljnu instancu SQL servera.

db_migration_SQL_restore

9.Unesite naziv za novu bazu podataka u polje Odredišna baza podataka. Ako želite, možete koristiti isti naziv kao i za staru bazu podataka.

10. Odaberite izvorišni uređaj pod stavkom Odredi izvor i lokaciju skupova sigurnosnih kopija za vraćanje, a zatim kliknite … .

db_restore

11. Kliknite Dodaj, idite na datoteku sigurnosne kopije i otvorite je.

12. Odaberite najnoviju sigurnosnu kopiju koju ćete vratiti (skup sigurnosnih kopija može sadržavati nekoliko sigurnosnih kopija).

13. Kliknite stranicu Opcije na čarobnjaku za vraćanje. Možete odabrati Snimi preko postojeće baze podataka i provjerite jesu li ispravne lokacije za vraćanje baze podataka (.mdf) i za dnevnik (.ldf). Ostavljanje standardnih vrijednosti nepromijenjenima koristit će putanje s vašeg izvornog SQL servera, stoga provjerite ove vrijednosti.

oAko niste sigurni gdje se pohranjuju datoteke baze podataka na ciljanoj instanci SQL servera, desnom tipkom miša kliknite postojeću bazu podataka, odaberite svojstva i kliknite karticu Datoteke. U stupcu Put u tablici niže prikazuje se mapa u koju se pohranjuje baza podataka.

db_restore02

14. Kliknite U redu u prozoru čarobnjaka za vraćanje.
 

15. Provjerite ima li novi server baze podataka aktiviranu autorizaciju SQL Servera. Kliknite desnim klikom server i kliknite Svojstva. Idite na Sigurnost i provjerite jesu li odabrani Način autorizacije SQL servera i sustava Windows.

db_migration_auth_SQL

16. Stvorite novu prijavu za SQL Server (za ERA server/proxy) na ciljnom SQL Serveru s autorizacijom SQL Servera i locirajte prijavu za korisnika u vraćenoj bazi podataka.

oNemojte nametati istek lozinke!

oPreporučeni znakovi za korisnička imena:

Mala ASCII slova, brojevi i podvlaka „_”

oPreporučeni znakovi za lozinke:

SAMO ASCII znakovi, uključujući velika i mala ASCII slova, brojeve, razmake i posebne znakove

oNemojte koristiti znakove koji nisu ASCII, vitičaste zagrade {} ili @

oImajte na umu da ćete, ako ne slijedite prethodne preporuke za znakove, možda imati problema s povezivanjem baze podataka ili ćete morati izuzeti posebne znakove u kasnijim koracima tijekom modifikacije niza za povezivanje baze podataka. Pravila za izuzimanje znakova nisu uključena u ovaj dokument.

db_new_login

17. Locirajte prijavu za korisnika u ciljnoj bazi podataka. Na kartici mapiranja korisnika provjerite postoje li uloge za korisnika baze podataka: db_datareader, db_datawriter, db_owner.

db_SQL_login_map

18. Da biste omogućili najnovije značajke servera baze podataka, promijenite Razinu kompatibilnosti vraćene baze podataka na najnovije. Kliknite desnim klikom novu bazu podataka i otvorite Svojstva baze podataka.

db_properties

validation-status-icon-infoNAPOMENA: SQL Server Management Studio ne može definirati razine kompatibilnosti novije od verzije koja se koristi. Primjerice, SQL Server Management Studio 2008 ne može postaviti razinu kompatibilnosti za SQL Server 2014.

19. Provjerite je li TCP/IP protokol za povezivanje aktiviran za SQLEXPRESS i je li TCP/IP port podešen na 1433. To možete učiniti tako da otvorite Sql Server Configuration Manager i odete na SQL Server Network Configuration > Protocols for SQLEXPRESS. Desnom tipkom miša kliknite TCP/IP i odaberite Aktivirano. Zatim dvaput kliknite TCP/IP, prebacite se na karticu Protokoli, pomaknite se prema dolje na IPAll i upišite 1433 u polje Port. Kliknite OK i ponovno pokrenite servis SQL Server.

SQL_server_confMan_tcpIpProperties

20.Potražite startupconfiguration.ini na računalu na kojem je instaliran ERA server/proxy.

oZa Windows Vista i novije:

% PROGRAMDATA %\ESET\RemoteAdministrator\Server\EraServerApplicationData\Configuration\startupconfiguration.ini

oZa ranije verzije Windowsa:

% ALLUSERSPROFILE %\ Application Data\ESET\RemoteAdministrator\Server\EraServerApplicationData\Configuration\startupconfiguration.ini

oZa Linux:

/etc/opt/eset/RemoteAdministrator/Server/StartupConfiguration.ini

21. Promijenite niz za povezivanje s bazom podataka na ERA serveru/proxyju startupconfiguration.ini

oPostavite adresu i port novog servera baze podataka.

oPostavite novo ERA korisničko ime i lozinku u nizu za povezivanje.

Konačni rezultat treba izgledati ovako:
 

DatabaseType=MSSQLOdbc

DatabaseConnectionString=Driver=SQL Server;Server=localhost,1433;Uid=era_user1;Pwd={SecretPassword123};CharSet=utf8;Database=era_db;

22. Pokrenite ERA server/proxy i provjerite radi li servis ERA servera/proxyja ispravno.