Stvaranje novog predloška izvješća

Idite na Izvješća i kliknite Predlošci izvješća na kartici Kategorije i predlošci. Iz skočnog prozora odaberite Novi predložak izvješća...

work_computers_new_report_template

icon_section Osnovno

Uredite osnovne informacije o predlošku. Unesite Naziv, Opis i Kategoriju. Možete odabrati samo iz unaprijed definiranih kategorija. Ako želite stvoriti novu, upotrijebite opciju Nova kategorija (opisanu u prethodnom poglavlju).

work_computers_new_report_chart01

icon_section Grafikon

U odjeljku Grafikon odaberite vrstu izvješća. Ili Tablica, gdje su podaci razvrstani u retke i stupce, ili Grafikon, koji prikazuje podatke pomoću X i Y osi.

icon_details_hoverNAPOMENA

Odabrana vrsta grafikona prikazat će se u odjeljku Pregled. Ovako možete vidjeti kako će izvješće izgledati u stvarnom vremenu.

Odabir grafikona pruža vam više opcija:

Trakasti grafikon – Grafikon s pravokutnim trakama čije su dimenzije proporcionalne vrijednostima koje predstavljaju.

Točkasti grafikon – u ovom grafikonu koriste se točke za prikaz kvantitativnih vrijednosti (slično trakastom grafikonu).

Tortni grafikon – Tortni je grafikon kružnog oblika i podijeljen je u proporcionalne sektore koji predstavljaju vrijednosti.

Prstenasti grafikon – Sličan je tortnom grafikonu, ali prstenasti grafikon sadrži više vrsta podataka.

Linijski grafikon – Prikazuje informacije kao niz podatkovnih točaka povezanih ravnim linijama.

Jednostavni linijski grafikon – Prikazuje informacije kao liniju na temelju vrijednosti bez vidljivih podatkovnih točaka.

Složeni linijski grafikon – Ova vrsta grafikona koristi se kada želite analizirati podatke s različitim mjernim jedinicama.

Složeni trakasti grafikon – Sličan je jednostavnom trakastom grafikonu, ali ovdje se prikazuje više vrsta podataka s različitim mjernim jedinicama složenim u trakama.

Moguće je i unijeti naslov za X i Y osi grafikona kako bi se grafikon lakše čitao i kako bi se mogli prepoznati trendovi.

work_computers_new_report_chart02

icon_section Podaci

U odjeljku Podaci odaberite informacije koje želite prikazati:

a.Stupci tablice: Informacije za tablicu automatski se dodaju na temelju označenih vrsta izvješća. Možete prilagoditi naziv, oznaku i oblik (pogledajte niže).

b.Osi grafikona: Odaberite podatke za X i Y os. Klikom pripadajućih simbola otvara se prozor s opcijama. Odabiri dostupni za Y os uvijek ovise o informacijama označenima za X os i obrnuto, jer grafikon prikazuje njihovu ovisnost i podaci moraju biti kompatibilni. Odaberite željene informacije i kliknite U redu.

Možete promijeniti Format u kojem se podaci prikazuju u bilo koji od sljedećih:

Traka podataka (samo za trakaste grafikone) / Vrijednost / Boja / Ikone

icon_section Sortiranje

Mogućnost Dodaj sortiranje namijenjena je definiranju odnosa između odabranih podataka. Odaberite početne informacije (vrijednost za sortiranje) i način sortiranja, ili Uzlazno ili Silazno. To će definirati rezultate prikazane u grafikonu.

icon_section Filtar

Zatim definirajte način filtriranja. Odaberite metodu za filtriranje s popisa i njezinu vrijednost. To definira koji rezultati će se prikazati u grafikonu.

icon_section Sažetak

U sažetku pregledajte označene opcije i informacije. Ako ste zadovoljni, kliknite Završetak da biste stvorili novi predložak izvješća.

Svako izvješće na upravljačkoj ploči ima svoje vlastite opcije za prilagođavanje – kliknite simbol kotačića u gornjem desnom kutu da biste ih prikazali. Ovdje možete osvježiti prikazane informacije, promijeniti u drugačije izvješće, urediti predložak izvješća (pogledajte opcije iznad), postaviti novi interval osvježavanja koji definira koliko često će se podaci u ovom izvješću osvježavati ili preimenovati/ukloniti izvješće. Pomoću strelica u simbolu niže možete prilagoditi veličinu izvješća. Važna izvješća možete povećati, manje važna smanjiti itd. Kliknite icon_portlet_expand Uključi/isključi prikaz preko cijelog zaslona da biste prikazali izvješće preko cijelog zaslona.