Okidači

Okidači su zapravo senzori koji reagiraju na određene događaje na unaprijed definirani način. Upotrebljavaju se za pokretanje zadatka klijenta kojem su dodijeljeni. Mogu se aktivirati planerom (vremenskim događajima) ili kada se pojavi određeni događaj u sustavu.

validation-status-icon-warning VAŽNO

Nije moguće ponovno upotrijebiti okidač. Svaki zadatak klijenta mora se pokrenuti zasebnim okidačem. Svaki okidač može pokrenuti samo jedan zadatak klijenta.

Okidač ne pokreće nove dodijeljene zadatke odmah (osim okidača ASAP), već se zadatak pokreće nakon aktiviranja okidača. Osjetljivost okidača na događaje može se dodatno smanjiti pomoću regulacije.

Vrste okidača klijenata:

Što prije – ovaj se okidač pokreće odmah nakon što kliknete Završi. Vrijednost Datum isteka određuje datum nakon kojeg se zadatak više neće pokrenuti.

Zakazano

Zakaži jednom okidač se pokreće jednom u zakazano vrijeme. Može se odgoditi za nasumični interval.

Svakodnevno okidač se pokreće svaki odabrani dan. Možete postaviti početak i kraj intervala. Primjerice, možete pokrenuti zadatak servera na deset uzastopnih vikenda.  

Tjedno okidač se pokreće na odabrani dan u tjednu. Primjerice, pokrenite zadatak klijenta svaki ponedjeljak i petak između 1. srpnja i 31. kolovoza.

Mjesečno okidač se pokreće na odabrane dane u odabranom tjednu u mjesecu na odabrano vremensko razdoblje. Vrijednost Ponovi određuje dan u tjednu u mjesecu (primjerice, drugi ponedjeljak) kada bi se zadatak trebao pokrenuti.

Godišnje okidač se pokreće svake godine (ili više godina ako je tako konfigurirano) na određeni datum početka.  

 

icon_details_hoverNAPOMENA

Nasumični interval odgode dostupan je za postavljanje za zakazanu vrstu okidača. Njime se definira raspon maksimalne odgode za pokretanje zadatka. Postavljanje nasumičnog intervala može spriječiti preopterećenje servera.

light-bulbPRIMJER

Ako je John postavio zadatak klijenta da se pokrene tjedno u ponedjeljak i da počne 10. veljače 2017. u 8:00:00, s nasumičnim intervalom odgode postavljenim na 1 sat i da završi do 6. travnja 2017. u 00:00:00, zadatak bi se pokrenuo s nasumičnom odgodom od jednog sata između 8:00 i 9:00 svakog ponedjeljka do određenog datuma završetka.

Ostalo

Pridruženi okidač dinamičke grupe – okidač se pokreće kada se uređaj pridruži dinamičkoj grupi.

Okidač dnevnika događaja – okidač se pokreće kada se pojavi određeni događaj u dnevniku. Primjerice, ako postoji prijetnja u dnevniku skeniranja. Ova vrsta okidača pruža niz posebnih postavki u postavkama regulacije.

Izraz CRON – okidač se pokreće u određeno vrijeme i na određeni datum.

 

icon_details_hoverNAPOMENA

Pridruženi okidač dinamičke grupe dostupan je samo ako je u odjeljku Objekt odabrana dinamička grupa. Okidač će pokrenuti zadatak samo na uređajima koji se pridruže dinamičkoj grupi nakon stvaranja okidača. Za sve uređaje koji su već u dinamičkoj grupi morat ćete ručno pokrenuti zadatak.

Zakazani okidač pokrenut će zadatak ovisno o postavkama datuma i vremena. Moguće je zakazati da se zadaci pokrenu jednom, da se pokreću učestalo ili da se temelje na izrazu CRON.