Uvod u sustav ESET Remote Administrator

Dobro došli u sustav ESET Remote Administrator (ERA) verzije 6. ERA 6 omogućuje upravljanje proizvodima tvrtke ESET na radnim stanicama, serverima i mobilnim uređajima u umreženom okruženju s jedne središnje lokacije. Uporabom ESET Remote Administrator web-konzole (ERA web-konzole) možete implementirati ESET rješenja, upravljati zadacima, nametati sigurnosna pravila, nadgledati stanje sustava i brzo rješavati probleme ili prijetnje na udaljenim računalima. Komponente sustava ESET Remote Administrator jesu sljedeće:

ESET Remote Administrator server – komponenta ERA servera može se instalirati na Windows i Linux serverima, a dostupna je i kao virtualni uređaj. On komunicira s agentima i prikuplja i sprema podatke o aplikaciji u bazu podataka.

ERA web-konzolaERA web-konzola zamjenjuje ESET Remote Administrator konzolu (ERAC) u starijim verzijama i sada je primarno sučelje koje omogućuje upravljanje klijentskim računalima u vašoj okolini. Prikazuje pregled statusa klijenata u mreži i omogućuje daljinsku implementaciju rješenja tvrtke ESET na neupravljanim računalima. Nakon što instalirate ESET Remote Administrator server (ERA server), možete pristupiti web-konzoli s pomoću svojeg web-preglednika. Ako odlučite omogućiti pristup web-serveru putem interneta, možete se koristiti ERA sustavom s bilo koje lokacije i/ili uređaja s internetskom vezom.

ERA agentESET Remote Administrator agent olakšava komunikaciju između ERA servera i klijentskih računala. Morate instalirati agent na svako klijentsko računalo kako bi se mogla uspostaviti veza između tog računala i ERA servera. Budući da je smješten na klijentskom računalu i može pohraniti više sigurnosnih scenarija, korištenje ERA agenta znatno skraćuje vrijeme reakcije na nove prijetnje. Korištenjem ERA web-konzole možete implementirati ERA agent na neupravljana računala koja su prepoznata putem vašeg direktorija Active Directory ili ESET RD Sensora. Također možete prema potrebi ručno instalirati ERA agent na klijentska računala.

ERA proxyiako nije potrebno za implementaciju ESET rješenja, ERA proxy pruža skalabilnost. Možete implementirati Proxy server na velike mreže kako biste optimizirali upite baze podataka, poboljšali općenitu učinkovitost mreže i raspodijelili opterećenje na ERA serveru. ERA proxy server odgovoran je za distribuciju konfiguracijskih podataka agentima. Morate instalirati ERA agent na isto računalo kao i ERA proxy server kako biste omogućili komunikaciju između ERA servera i proxyja.

Rogue Detection Sensor – ERA Rogue Detection Sensor otkriva neupravljana računala prisutna na vašoj mreži i šalje informacije o njima na ERA server. To omogućuje jednostavno dodavanje novih klijentskih računala u vašu sigurnosnu mrežu. RD Sensor pamti računala koja su već otkrivena i neće dvaput slati iste informacije.

HTTP Apache Proxy – servis koji se može upotrebljavati u kombinaciji s programom ESET Remote Administrator 6 i novijim verzijama radi distribucije nadogradnji na klijentska računala i instalacijskih paketa na ESET Remote Administrator agent.

Mobile Device Connectorkomponenta koja omogućava upravljanje mobilnim uređajima s pomoću programa ESET Remote Administrator i pritom vam dopušta upravljanje mobilnim uređajima (Android i iOS) i primjenu programa ESET Endpoint Security za Android.

ERA VA Deployment ERA virtualni uređaj (ERA VA) dostupan je za korisnike koji žele upotrebljavati ESET Remote Administrator (ERA) u virtualiziranom okruženju.

ESET License AdministratorESET License Administrator, novi portal za licenciranje proizvoda tvrtke ESET omogućuje upravljanje licencama kao vlasnik licence (obnova/kupnja ovlasti) ili sigurnosni administrator (administratorske ovlasti za program) i pregled događaja licenca kao što su istek, korištenje i autorizacija. Upute za aktivaciju programa potražite u odjeljku ESET License Administrator ovog dokumenta ili potražite više informacija o upotrebi ESET License Administratora u korisničkom priručniku za ESET License Administrator. Ako već imate korisničko ime i lozinku koje je izdala tvrtka ESET i koje želite pretvoriti u licenčni ključ, pogledajte odjeljak Pretvaranje podataka naslijeđene licence.