Preventie

Wanneer u uw computer gebruikt en met name wanneer u op internet surft, moet u er altijd rekening mee houden dat geen enkel antivirussysteem u volledig kan beschermen tegen detecties en externe aanvallen. Voor maximale beveiliging en gemak is het noodzakelijk dat u uw antivirusoplossing op de juiste wijze gebruikt en u zich aan enkele nuttige regels houdt:

Regelmatig bijwerken

Volgens de statistieken van ESET LiveGrid® worden dagelijks duizenden nieuwe, unieke bedreigingen gemaakt, met als doel de bestaande beveiligingsmaatregelen te omzeilen en de makers van de bedreigingen voordeel te bezorgen ten koste van andere gebruikers. De specialisten van het viruslaboratorium van ESET zijn dagelijks bezig met het analyseren van deze bedreigingen. Vervolgens worden updates beschikbaar gesteld aan onze gebruikers om zo het beveiligingsniveau constant te verbeteren. Voor een maximale effectiviteit van deze updates is het belangrijk dat updates op de juiste manier op uw systeem worden geconfigureerd. Zie het hoofdstuk Instellingen voor update voor meer informatie over het configureren van updates.

Beveiligingspatches downloaden

De auteurs van schadelijke software richten hun pijlen vaak op verschillende systeembeveiligingsproblemen om de schadelijke code zo effectief mogelijk te verspreiden. Daarom controleren softwarebedrijven hun toepassingen nauwkeurig op beveiligingsproblemen en brengen ze regelmatig beveiligingsupdates uit om potentiële bedreigingen te elimineren. Het is belangrijk dat u deze beveiligingsupdates downloadt zodra ze zijn uitgebracht. Microsoft Windows en webbrowsers zoals Internet Explorer zijn twee voorbeelden van programma's waarvoor op regelmatige basis beveiligingsupdates worden uitgebracht.

Back-ups maken van belangrijke gegevens

Auteurs van malware trekken zich meestal niets aan van de belangen van gebruikers. De activiteiten van schadelijke programma's leiden dan ook vaak tot ernstige storingen in het besturingssysteem en het verlies van belangrijke gegevens. Het is belangrijk dat u regelmatig back-ups van belangrijke en vertrouwelijke gegevens maakt op een externe bron, zoals een dvd of een externe vaste schijf. Op deze manier kunt u uw gegevens gemakkelijker en sneller herstellen in het geval van een systeemstoring.

De computer regelmatig scannen op virussen

Detectie van meer bekende en onbekende virussen, wormen, Trojaanse paarden en rootkits worden afgehandeld door de module Real-timebeveiliging van bestandssysteem. Dit betekent dat elke keer dat u een bestand opent, dit wordt gescand op schadelijke activiteiten. Het wordt echter aangeraden ten minste één keer per maand een volledige computerscan uit te voeren, omdat het herkenningspatroon van malware varieert en de detectie-engine elke dag wordt bijgewerkt.

De algemene beveiligingsregels in acht nemen

Dit is de belangrijkste en effectiefste regel van allemaal: wees altijd voorzichtig. Tegenwoordig worden veel bedreigingen pas geactiveerd en verspreid als de gebruiker dit proces in gang zet. Als u voorzichtig bent met het openen van nieuwe bestanden, hoeft u later geen bedreigingen te verwijderen en kunt u zichzelf veel tijd en moeite besparen. Hier volgen enkele nuttige richtlijnen:

Bezoek geen verdachte websites met veel pop-upvensters en knipperende reclameboodschappen.

Wees voorzichtig met het installeren van freewareprogramma's, codecpakketten, enzovoort. Gebruik alleen veilige programma's en bezoek alleen veilige websites.

Wees voorzichtig met het openen van e-mailbijlagen, met name bijlagen bij e-mailberichten die in grote hoeveelheden worden verzonden en e-mailberichten van onbekende afzenders.

Gebruik geen beheerdersaccount wanneer u dagelijkse werkzaamheden op uw computer uitvoert.