Korisničko sučelje

Glavni programski prozor programa ESET Endpoint Security podijeljen je u dva glavna odjeljka. Primarni prozor s desne strane prikazuje informacije koje odgovaraju mogućnosti odabranoj na glavnom izborniku s lijeve strane.

Slijedi opis mogućnosti na glavnom izborniku:

Status zaštite – Pruža informacije o statusu zaštite programa ESET Endpoint Security.

Skeniranje računala – Ta opcija omogućuje konfiguriranje i pokretanje smart skeniranja, prilagođenog skeniranja ili skeniranja izmjenjivih medija. Možete još i ponoviti posljednje izvršeno skeniranje.

Nadogradnja – Prikazuje informacije o modulu detekcije i omogućava ručnu provjeru nadogradnji.

Podešavanje – Označite ovu opciju za podešavanje računala, mreže ili weba i e-pošte.

Alati – Omogućuje pristup dnevnicima, statistici zaštite, nadzoru aktivnosti, pokrenutim procesima, planeru, karanteni, mrežnim vezama, ESET SysInspector i ESET SysRescue za stvaranje CD-a za oporavak. Možete i poslati uzorak za analizu.

Pomoć i podrška – Omogućuje pristup datotekama za pomoć, ESET-ovoj bazi znanja i web stranici tvrtke ESET. Dostupni su i linkovi za otvaranje zahtjeva za tehničku podršku, alati za podršku te informacije o aktivaciji programa.

PAGE_HOME

U zaslonu Status zaštite nalaze se informacije o sigurnosti i trenutnoj razini zaštite vašeg računala. Zeleni status Maksimalna zaštita znači da je osigurana maksimalna zaštita.

Prozor sa statusom prikazuje i najčešće korištene značajke u programu ESET Endpoint Security te informacije o zadnjoj aktualizaciji.

Što učiniti ako program ne radi ispravno?

Pokraj svih modula programa koji su u potpunosti funkcionalni prikazat će se zelena potvrdna kvačica. Ako je potrebno obratiti pozornost na modul, prikazuje se crveni uskličnik ili narančasta ikona s obavijesti. Dodatne informacije o modulu, uključujući i naše preporuke o tome kako vratiti sve funkcije, prikazane su u gornjem dijelu prozora. Da biste promijenili status modula, na glavnom izborniku kliknite Podešavanje i kliknite željeni modul.

PAGE_STATUS_02

MONITOR_RED        Ikona crvenog uskličnika (!)  pokazuje da nije osigurana maksimalna zaštita vašeg računala. Do te vrste obavijesti može doći u sljedećim situacijama:

Antivirusna i antispyware zaštita je pauzirana – kliknite Pokreni sve module antivirusne i antispyware zaštite da biste ponovno aktivirali antivirusnu i antispyware zaštitu u oknu Status zaštite ili Aktiviraj antivirusnu i antispyware zaštitu u oknu Podešavanje u glavnom programskom prozoru.

Antivirusna je zaštita deaktivirana – pokretanje virusnog skenera nije uspjelo. Većina modula programa ESET Endpoint Security neće ispravno raditi.

Antiphishing zaštita ne funkcionira – funkcija ne funkcionira jer ostali potrebni moduli programa nisu aktivni.

ESET firewall je deaktiviran – Ovaj problem označen je crvenom ikonom i sigurnosnom obavijesti pored stavke Mreža. Kliknite Aktiviraj filtarski način rada da biste ponovno aktivirali mrežnu zaštitu.

Inicijalizacija firewalla nije uspjela – Firewall je deaktiviran zbog problemima s integracijom sustava. Što prije ponovno pokrenite računalo.

Modul za otkrivanje virusa je zastarioKoristite se zastarjelim modulom za otkrivanje virusa. Aktualizirajte modul za otkrivanje virusa.

Program nije aktiviran ili Licenca istekla – Ovo je naznačeno tako da ikona statusa zaštite postane crvena. Program ne može izvršiti aktualizaciju nakon što licenca istekne. Preporučujemo da pratite upute u prozoru upozorenja i obnovite svoju licencu.

Deaktiviran je sustav za sprečavanje upada (HIPS) – Ovaj se problem javlja kada se HIPS deaktivira u Naprednom podešavanju. Računalo nije zaštićeno od nekih vrsta prijetnji i potrebno je ponovno aktivirati zaštitu klikom opcije Aktiviraj HIPS.

ESET LiveGrid® je deaktiviran – Ovaj se problem javlja kada se ESET LiveGrid® deaktivira u Naprednom podešavanju.

Nisu zakazane redovne aktualizacije – ESET Endpoint Security neće provjeravati ili primati važne aktualizacije osim ako ne zakažete aktualizacijski zadatak.

Anti-Stealth je deaktiviran – Kliknite Aktiviraj Anti-Stealth da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Pauzirana je rezidentna zaštita – korisnik je deaktivirao rezidentnu zaštitu. Vaše računalo nije zaštićeno od prijetnji. Kliknite Aktiviraj rezidentnu zaštitu da biste ponovno aktivirali tu funkciju.

MONITOR_ORANGE        Narančasti znak „i” označava da morate pripaziti na nekritičan problem u programu tvrtke ESET. Mogući su razlozi:

Zaštita web pristupa deaktivirana je – kliknite sigurnosnu obavijest da biste ponovno aktivirali zaštitu web pristupa i zatim kliknite Aktiviraj zaštitu web pristupa.

Vaša će licenca uskoro isteći – To označava ikona statusa zaštite s uskličnikom. Nakon isteka licence program se neće moći nadograditi i ikona statusa zaštite postat će crvena.

Zaštita botneta je pauzirana – Kliknite Aktiviraj zaštitu od botneta da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Zaštita od mrežnih napada (IDS) pauzirana je – Kliknite Aktiviraj zaštitu od mrežnog napada (IDS) da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Antispam zaštita je pauzirana – Kliknite Aktiviraj antispam zaštitu da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Web kontrola je pauzirana – Kliknite Aktiviraj kontrolu weba da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Aktivno je nadjačavanje pravila – Konfiguracija koja je postavljena pravilom privremeno je nadjačana, možda dok se ne dovrši otklanjanje poteškoća. Postavke pravila može nadjačati samo ovlašteni korisnik. Više informacija potražite u odjeljku Korištenje načina nadjačavanja.

Kontrola uređaja je pauzirana – Kliknite Aktiviraj kontrolu uređaja da biste ponovno aktivirali ovu funkciju.

Ako problem ne možete riješiti s pomoću predloženih rješenja, kliknite stavku Pomoć i podrška da biste pristupili datotekama pomoći ili pretražili ESET-ovu bazu znanja. Ako vam je i nakon toga potrebna pomoć, možete poslati zahtjev za podršku. ESET-ova tehnička podrška brzo će odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam da pronađete rješenje.

note

Napomena

Ako se status odnosi na funkciju koja je blokirana ESMC pravilom, na link se neće moći kliknuti.