Zaštita na bazi clouda

ESET LiveGrid® (konstruiran na temelju naprednog sustava ranog upozorenja ESET ThreatSense.Net ) prikuplja podatke koje šalju korisnici ESET-ovih programa diljem svijeta i prosljeđuje ih u Laboratorij za istraživanje tvrtke ESET. Pružanjem sumnjivih uzoraka i metapodataka "from the wild" (iz opće upotrebe) ESET LiveGrid® omogućuje nam da brzo reagiramo na potrebe svojih korisnika i da održimo ESET-ovu sposobnost reagiranja na najnovije prijetnje.

Korisnik može provjeriti reputaciju procesa koji se izvršavaju i datoteka izravno iz sučelja programa ili kontekstnog izbornika uz dodatne informacije koje su dostupne u sustavu ESET LiveGrid®. Postoje dvije mogućnosti:

1.Ne morate aktivirati ESET LiveGrid®. Funkcionalnost softvera ostat će ista, ali u nekim slučajevima ESET Endpoint Security možda će na nove prijetnje reagirati brže od nadogradnje baze podataka virusnih potpisa kada je aktiviran ESET LiveGrid®.

2.Sustav ESET LiveGrid® možete konfigurirati tako da šalje anonimne informacije o novim prijetnjama i lokacijama na kojima se novi prijeteći kôd nalazi. Ta se datoteka može slati tvrtki ESET na detaljnu analizu. Proučavanje tih prijetnji tvrtki ESET pomaže pri unaprjeđenju njezinih sposobnosti otkrivanja prijetnji.

Sustav ESET LiveGrid® prikupljat će informacije o vašem računalu koje se odnose na nove pronađene prijetnje. Te informacije mogu obuhvaćati primjer ili kopiju datoteke u kojoj se pojavila prijetnja, put do te datoteke, naziv datoteke, datum i vrijeme, proces u kojem se prijetnja pojavila na računalu i informacije o operacijskom sustavu računala.

Prema standardnim je postavkama sustav ESET Endpoint Security konfiguriran tako da šalje sumnjive datoteke na detaljnu analizu u laboratorij tvrtke ESET za otkrivanje virusa. Datoteke s ekstenzijama kao što su .doc ili .xls uvijek se isključuju. Ako postoje određene datoteke koje vi ili vaša tvrtka ne želite slati, možete dodati i njihove ekstenzije.

note

Aktualiziranje podataka

Pročitajte više o sustavu ESET LiveGrid® u rječniku.

Pogledajte naše ilustrirane upute dostupne na engleskom i na još nekoliko jezika za aktiviranje i deaktiviranje sustava ESET LiveGrid® u programu ESET Endpoint Security.


Sustav reputacije ESET LiveGrid® omogućuje stvaranje popisa pouzdanih i nepoželjnih adresa na temelju cloud tehnologije.

Zaštita na bazi clouda u Naprednom podešavanju

Za pristup postavkama za ESET LiveGrid® pritisnite F5 da biste ušli u napredno podešavanje i proširite stavku Modul detekcije > Zaštita na bazi clouda.

Aktiviraj sustav reputacije ESET LiveGrid® (preporučeno) – sustav reputacije ESET LiveGrid® poboljšava učinkovitost ESET-ovih rješenja za zaštitu od zlonamjernog softvera uspoređujući skenirane datoteke s bazom podataka popisa pouzdanih i nepouzdanih adresa u cloudu.

Aktiviraj sustav za povratne informacije ESET LiveGrid® – uzorci će se slati laboratoriju za istraživanje tvrtke ESET na daljnju analizu.

Pošalji izvješća o padu sustava i dijagnostičke podatke – Pošaljite podatke poput izvješća o padu sustava, slika stanja memorije modula.

Pošalji anonimnu statistiku – Dopustite tvrtki ESET da prikupi informacije o novootkrivenim prijetnjama kao što su naziv prijetnje, datum i vrijeme otkrivanja, način otkrivanja i povezani metapodaci, verzija programa i konfiguracija, uključujući informacije o vašem sustavu.

E-pošta za kontakt (nije obavezno) – Vaša adresa e-pošte za kontakt može se uključiti uz sumnjive datoteke i može se koristiti ako za analizu budu potrebne dodatne informacije. Imajte na umu da vam ESET neće slati odgovor ako ne budu potrebne dodatne informacije.

Slanje uzoraka

Automatsko slanje zaraženih uzoraka

Time će se tvrtki ESET slati svi zaraženi uzorci radi analize i poboljšanja otkrivanja u budućnosti. Dostupne su sljedeće opcije:

Svi zaraženi uzorci

Svi uzorci osim dokumenata

Ne šalji

Automatsko slanje sumnjivih uzoraka

Izvršne datoteke Uključuje datoteke poput .exe, .dll, .sys.

Arhive Uključuje vrste datoteka poput .zip, .rar, .7z, .arch, .arj, .bzip, .gzip, .ace, .arc, .cab.

Skripte Uključuje vrste datoteka poput .bat, .cmd, .hta, .js, .vbs, .ps1.

Ostalo – Uključuje vrste datoteka poput .jar, .reg, .msi, .sfw, .lnk.

Moguće neželjene poruke e-pošte – Time će se omogućiti slanje mogućih neželjenih dijelova ili cjelovitih neželjenih poruka e-pošte s privicima tvrtki ESET radi daljnje analize. Aktiviranjem ove opcije poboljšava se globalno otkrivanje neželjene pošte, kao i buduće otkrivanje vaše neželjene pošte.

Dokumenti – Uključuje dokumente sustava Microsoft Office ili PDF-ove s aktivnim sadržajem.

Izuzeci

Filtar izuzetaka omogućuje vam da izuzmete određene datoteke/mape od slanja (primjerice, možete izuzeti datoteke koje mogu sadržavati povjerljive informacije, kao što su dokumenti ili proračunske tablice). Datoteke s popisa nikada se neće slati u laboratorije tvrtke ESET na analizu, čak ni ako sadrže sumnjiv kod. Najčešće vrste datoteka izostavljaju se prema standardnim postavkama (.doc itd.). Ako želite, na popis izuzetih datoteka možete dodati druge datoteke.


Ako ste ranije koristili sustav ESET LiveGrid® i deaktivirali ste ga, možda još uvijek ima paketa podataka koje treba poslati. Ti će se paketi slati tvrtki ESET čak i nakon deaktivacije. Nakon što sve trenutačne informacije budu poslane novi se paketi neće stvarati.