Prevencija

Pri radu na računalu i osobito pretraživanju interneta, imajte na umu da nijedan antivirusni sustav na svijetu ne može potpuno otkloniti opasnost od infiltracija i napada. Za maksimalnu zaštitu i ugodan rad ključno je da antivirusni sustav koristite ispravno i pridržavate se nekoliko korisnih pravila:

Redovito preuzimajte aktualizacije

Prema statistici sustava ESET LiveGrid® svakog se dana pojavljuje tisuće novih, jedinstvenih infiltracija koje njihovi autori stvaraju s ciljem zaobilaženja postojećih sigurnosnih mjera i ostvarivanja zarade nauštrb ostalih korisnika. Stručnjaci u laboratoriju za viruse tvrtke ESET svakodnevno analiziraju te prijetnje te pripremaju i izdaju aktualizacije radi stalnog poboljšavanja zaštite korisnika. Da bi se postigla najveća učinkovitost tih nadogradnji, važno ih je ispravno konfigurirati u sustavu. Dodatne informacije o konfiguriranju aktualizacija potražite u poglavlju Podešavanje aktualizacije.

Preuzimajte sigurnosne zakrpe

Autori zlonamjernog softvera često koriste razne slabe točke sustava radi učinkovitijeg širenja zlonamjernog koda. Imajući to na umu, proizvođači softvera pomno nadziru pojavu bilo kakvih slabih točaka u svojim aplikacijama te redovito stvaraju i objavljuju sigurnosne aktualizacije za uklanjanje potencijalnih prijetnji. Važno je da takve sigurnosne aktualizacije preuzmete odmah nakon objavljivanja. Microsoft Windows i web preglednici poput sustava Internet Explorer primjeri su programa za koje se redovno objavljuju sigurnosne aktualizacije.

Sigurnosno kopiranje važnih podataka

Autore zlonamjernog softvera obično nije briga za potrebe korisnika, a aktivnost njihovih zlonamjernih programa često dovodi do potpunog kvara operacijskog sustava i gubitka važnih podataka. Važno je da redovito sigurnosno kopirate važne i povjerljive podatke na neki vanjski medij za pohranu, kao što je DVD ili vanjski tvrdi disk. Takve će mjere opreza uvelike pojednostavniti i ubrzati oporavak podataka u slučaju pada sustava.

Redovito skeniranjem provjeravajte postojanje virusa na računalu

Modul rezidentne zaštite bavi se otkrivanjem većeg broja poznatih i nepoznatih virusa, crva, trojanaca i rootkita. To znači da će svaki put kad pristupite nekoj datoteci ili je otvorite ona biti pretražena radi otkrivanja zlonamjerne aktivnosti. Preporučujemo da najmanje jednom mjesečno pokrenete potpuno skeniranje računala jer se potpisi zlonamjernog softvera mijenjaju, a baza podataka virusnih potpisa svakodnevno se aktualizira.

Pridržavajte se osnovnih pravila sigurnosti

Najkorisnije i najučinkovitije pravilo jest – uvijek biti na oprezu. Danas mnoge infiltracije za izvršenje i distribuciju trebaju intervenciju korisnika. Ako ste oprezni prilikom otvaranja novih datoteka, uštedjet ćete vrijeme i trud potreban za čišćenje infiltracija. Evo nekih korisnih smjernica:

Nemojte posjećivati sumnjive web stranice s višestrukim skočnim prozorima i blještavim oglasima.
Budite oprezni prilikom instaliranja besplatnih programa, paketa za kodiranje itd. Koristite samo sigurne programe i posjećujte samo sigurne web stranice.
Budite oprezni prilikom otvaranja privitaka e-pošte, osobito onih uz masovno poslane poruke i poruke od nepoznatih pošiljatelja.
Nemojte koristiti administratorski račun za svakodnevni rad na računalu.