Potencijalno neželjene aplikacije

Potencijalno neželjena aplikacija program je koji sadrži adware, instalira alatne trake ili ima druge ne baš jasne ciljeve. U nekim će situacijama korisnik možda ocijeniti da su prednosti potencijalno neželjene aplikacije veće od rizika koji predstavlja. ESET iz tog razloga takvim aplikacijama dodjeljuje kategoriju manjeg rizika u odnosu na ostale vrste zlonamjernog softvera poput trojanskih softvera ili crva.

Upozorenje – Pronađena je potencijalna prijetnja
Potencijalno Neželjene aplikacije – postavke
Potencijalno Željene aplikacije – softverski programi otvorenog koda

Upozorenje – pronađena je potencijalna prijetnja

Kada se otkrije potencijalno neželjena aplikacija, možete odlučiti koja će se akcija poduzeti:

1.Očisti/Prekini vezu: ova mogućnost prekida akciju i sprečava ulazak potencijalne prijetnje u vaš sustav.
2.Bez akcije: ova mogućnost omogućuje potencijalnoj prijetnji da uđe u vaš sustav.
3.Da biste omogućili aplikaciji da ubuduće bez prekida radi na vašem računalu, kliknite Više informacija/Prikaži napredne mogućnosti i zatim označite potvrdni okvir uz Izuzimanje od otkrivanja.

PUA_INTERACTIVE

Nakon otkrivanja potencijalno neželjene aplikacije koja se ne može očistiti, u donjem desnom kutu zaslona prikazat će se prozor obavijesti Adresa je blokirana. Za dodatne informacije o tom događaju na glavnom izborniku idite na odjeljak Alati > Dnevnici > Filtrirane web stranice.

PUA_NOTIFICATION

Potencijalno neželjene aplikacije – Postavke

Prilikom instalacije ESET-ovog proizvoda možete odlučiti hoćete li aktivirati otkrivanje potencijalno neželjenih aplikacija na dolje prikazan način:

INSTALLATION_DETECTION

MONITOR_RED UPOZORENJE

Potencijalno neželjene aplikacije mogu instalirati adware, alatne trake ili mogu sadržavati druge neželjene i nesigurne funkcije programa.

Te postavke u svakom trenutku možete izmijeniti u postavkama programa. Da biste aktivirali ili deaktivirali otkrivane potencijalno neželjenih, nesigurnih ili sumnjivih aplikacija, slijedite ove upute:

1.Otvorite ESET-ov proizvod. Kako otvaram ESET-ov proizvod?
2.Pritisnite tipku F5 da biste pristupili odjeljku Napredno podešavanje.
3.Kliknite mogućnost Antivirus i aktivirajte ili deaktivirajte mogućnosti Aktiviraj otkrivanje potencijalno neželjenih aplikacija, Aktiviraj otkrivanje potencijalno nesigurnih aplikacija i Aktiviraj otkrivanje sumnjivih aplikacija prema vlastitom odabiru. Potvrdite klikom na U redu.

CONFIG_ANTIVIRUS

Potencijalno željene aplikacije – Softverski programi otvorenog koda

Softverski program otvorenog koda posebna je vrsta izmjene aplikacije koju koriste neke file-hosting web stranice. To je alat drugih dobavljača koji instalira program koji ste željeli preuzeti, ali s dodatnim softverom poput alatnih traka ili adwarea. Dodatni softver isto tako može promijeniti početnu stranicu i postavke pretraživanja vašeg web preglednika. Isto tako, file-hosting web stranice često ne šalju obavijesti prodavaču softvera i korisnicima koji ga preuzimaju o izvršenim izmjenama i često ne dopuštaju odbacivanje isti. Iz tog razloga ESET softverske programe otvorenog koda klasificira kao potencijalno neželjene aplikacije kako bi korisnicima omogućio da sami odaberu hoće li ih preuzeti ili ne.

Pogledajte ovaj Članak iz ESET-ove baze znanja za ažuriranu verziju ove stranice pomoći.