Otkrivena je infiltracija

Infiltracije mogu doći do sustava iz raznih izvora: s web stranica, iz zajednički korištenih mapa, putem e-pošte ili s izmjenjivih uređaja (USB-ova, vanjskih diskova, CD-ova, DVD-ova, disketa itd.).

Standardno ponašanje

Kao općeniti primjer načina na koji ESET Endpoint Security postupa s infiltracijama, infiltracije se mogu otkriti korištenjem značajki:

rezidentna zaštita
zaštita web pristupa
zaštita klijenta e-pošte
skeniranje računala na zahtjev

Svaka značajka koristi standardnu razinu čišćenja i pokušat će očistiti datoteku i premjestiti je u Karantenu ili prekinuti vezu. U području obavijesti u desnom donjem kutu zaslona prikazuje se prozor obavijesti. Dodatne informacije o razini čišćenja i ponašanju potražite u odjeljku Čišćenje.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_01

Čišćenje i brisanje

Ako za rezidentnu zaštitu nije unaprijed definirana akcija koju treba poduzeti, prikazat će se prozor upozorenja u kojem se od korisnika traži da odabere jednu od mogućnosti. Obično su dostupne mogućnosti Očisti, Izbriši i Bez akcije. Ne preporučuje se odabir mogućnosti Bez akcije jer će na taj način zaražene datoteke ostati neočišćene. Iznimka su jedino datoteke za koje ste sigurni da su bezopasne i da su otkrivene pogreškom.

ANTIVIRUS_BEHAVIOR_AND_USER_INTERACTION_01

Primijenite čišćenje ako je datoteku napao virus koji je pridodao zlonamjerni kôd uz datoteku. U tom slučaju prvo pokušajte očistiti zaraženu datoteku da biste je vratili u izvorno stanje. Ako se datoteka sastoji isključivo od zlonamjernog koda, bit će izbrisana.

Ako je zaražena datoteka "zaključana" ili je koristi neki sistemski proces, obično se briše tek po prestanku zauzeća (najčešće nakon restarta sustava).

Višestruke prijetnje

Ako neke zaražene datoteke nisu očišćene tijekom skeniranja računala (ili je Razina čišćenja postavljena na Bez čišćenja), prikazuje se prozor upozorenja s upitom o odabiru radnje za te datoteke.

Brisanje datoteka u arhivama

U standardnom načinu čišćenja cijela se arhiva briše samo ako su sve datoteke u toj arhivi zaražene. Drugim riječima, arhive se ne brišu ako sadrže i bezopasne čiste datoteke. Budite oprezni prilikom skeniranja potpunim čišćenjem – potpuno čišćenje briše svaku arhivu koja sadrži najmanje jednu zaraženu datoteku, bez obzira na status ostalih datoteka u arhivi.

 
Ako računalo pokazuje znakove zaraze zlonamjernim softverom, na primjer sporije radi, često se "zamrzava" itd., preporučujemo sljedeće:

Otvorite program ESET Endpoint Security i kliknite Skeniranje računala;
Kliknite Smart skeniranje (dodatne informacije potražite u odjeljku Skeniranje računala);
Nakon završetka skeniranja pogledajte u dnevniku koliko je skeniranih, zaraženih i očišćenih datoteka.

Ako želite skenirati samo određeni dio diska, kliknite Prilagođeno skeniranje i odaberite ciljeve u kojima će se skeniranjem provjeriti postojanje virusa.