Korisničko sučelje

Glavni programski prozor programa ESET Endpoint Security podijeljen je u dva glavna odjeljka. Primarni prozor s desne strane prikazuje informacije koje odgovaraju mogućnosti odabranoj na glavnom izborniku s lijeve strane.

Slijedi opis mogućnosti na glavnom izborniku:

Status zaštite – Donosi informacije o statusu zaštite programa ESET Endpoint Security.

Skeniranje računala – Ta mogućnost omogućuje konfiguriranje i pokretanje smart skeniranja, prilagođenog skeniranja ili skeniranja izmjenjivih medija. Možete još i ponoviti posljednje izvršeno skeniranje.

Aktualizacija – Prikazuje informacije o bazi podataka virusnih potpisa.

Podešavanje – Označite ovu mogućnost da biste prilagodili sigurnosne postavke svojeg računala, mreže ili weba i e-pošte.

Alati – Omogućuje pristup dnevnicima, statistici zaštite, nadzoru aktivnosti, procesima koji se izvršavaju, planeru, karanteni, mrežnim vezama, ESET SysInspector i ESET SysRescue za stvaranje CD-a za oporavak. Možete i poslati uzorak za analizu.

Pomoć i podrška – Omogućuje pristup datotekama pomoći, ESET-ovoj bazi znanja i web stranicama tvrtke ESET. Dostupne su također i poveznice za otvaranje zahtjeva za podršku korisničke službe, alati za podršku te informacije o aktivaciji proizvoda.

PAGE_HOME

U zaslonu Status zaštite nalaze se informacije o sigurnosti i trenutnoj razini zaštite vašeg računala. Zeleni status Maksimalna zaštita znači da je osigurana maksimalna zaštita.

Prozor sa statusom prikazuje i najčešće korištene značajke u programu ESET Endpoint Security te informacije o zadnjoj aktualizaciji.

Što učiniti ako program ne radi ispravno?

Pokraj svih modula programa koji su u potpunosti funkcionalni prikazat će se zelena potvrdna kvačica. Ako je potrebno obratiti pozornost na modul, prikazuje se crveni uskličnik ili narančasta ikona s obavijesti. Dodatne informacije o modulu, uključujući i naše preporuke o tome kako vratiti sve funkcije, prikazane su u gornjem dijelu prozora. Da biste promijenili status modula, na glavnom izborniku kliknite Podešavanje i kliknite željeni modul.

PAGE_STATUS_02

MONITOR_RED        Ikona crvenog uskličnika (!) označava da nije osigurana maksimalna zaštita računala. Do te vrste obavijesti može doći u sljedećim situacijama:

Pauzirana je antivirusna i antispyware zaštita – kliknite Pokreni sve module za antivirusnu i antispyware zaštitu da biste ponovno aktivirali antivirusnu i antispyware zaštitu u oknu Status zaštite ili Aktiviraj antivirusnu i antispyware zaštitu u prozoru Podešavanje u glavnom programskom prozoru.
Antivirusna je zaštita deaktivirana – pokretanje virusnog skenera nije uspjelo. Većina modula programa ESET Endpoint Security neće ispravno raditi.
Antiphishing zaštita ne funkcionira – funkcija ne funkcionira jer ostali potrebni moduli programa nisu aktivni.
ESET osobni firewall je deaktiviran – Taj problem označavaju crvena ikona i obavijest o sigurnosti uz stavku Mreža. Kliknite Aktiviraj filtarski način rada da biste ponovno aktivirali mrežnu zaštitu.
Pokretanje osobnog firewalla nije uspjelo – osobni firewall deaktiviran je zbog problema s integracijom sustava. Što prije ponovno pokrenite računalo.
Zastarjela je baza podataka virusnih potpisakoristite se zastarjelom bazom podataka virusnih potpisa. Aktualizirajte bazu podataka virusnih potpisa.
Proizvod nije aktiviran ili Licenca je istekla – To označava crvena ikona statusa zaštite. Program ne može izvršiti aktualizaciju nakon što licenca istekne. Preporučujemo da pratite upute u prozoru upozorenja i obnovite svoju licencu.
Deaktiviran je sustav za sprečavanje upada (HIPS) – ovaj se problem javlja kada se u Naprednom podešavanju deaktivira HIPS. Računalo nije zaštićeno od nekih vrsta prijetnji i potrebno je ponovno aktivirati zaštitu klikom opcije Aktiviraj HIPS.
Deaktiviran je ESET LiveGrid® – taj se problem javlja kada se u Naprednom podešavanju deaktivira ESET LiveGrid®.
Nema planiranih redovitih aktualizacija – ESET Endpoint Security neće provjeravati jesu li važne aktualizacije dostupne niti će ih primati ako ne planirate zadatak aktualizacije.
Deaktivirana je Anti-Stealth zaštita – kliknite Aktiviraj Anti-Stealth da biste ponovno aktivirali tu funkciju.
Pauzirana je rezidentna zaštita – korisnik je deaktivirao rezidentnu zaštitu. Vaše računalo nije zaštićeno od prijetnji. Kliknite Aktiviraj rezidentnu zaštitu da biste ponovno aktivirali tu funkciju.

MONITOR_ORANGE        Narančasti znak „i” označava da morate pripaziti na nekritičan problem u programu tvrtke ESET. Mogući su razlozi:

Deaktivirana je zaštita web pristupa – kliknite obavijest o sigurnosti da biste ponovno aktivirali zaštitu web pristupa, a zatim kliknite Aktiviraj zaštitu web pristupa.
Vaša će licenca uskoro isteći – to označava ikona statusa zaštite s uskličnikom. Nakon isteka licence program se neće moći nadograditi i ikona statusa zaštite postat će crvena.
Pauzirana je zaštita od botneta – kliknite Aktiviraj zaštitu od botneta da biste ponovno aktivirali tu funkciju.
Pauzirana je zaštita od mrežnog napada (IDS) – kliknite Aktiviraj zaštitu od mrežnog napada (IDS) da biste ponovno aktivirali tu funkciju.
Pauzirana je antispam zaštita – kliknite Aktiviraj antispam zaštitu da biste ponovno aktivirali tu funkciju.
Pauzirana je kontrola weba – kliknite Aktiviraj kontrolu weba da biste ponovno aktivirali tu funkciju.
Aktivno je nadjačavanje pravila – konfiguracija koja je postavljena pravilom privremeno je nadjačana, možda dok se ne dovrši otklanjanje poteškoća. Postavke pravila može nadjačati samo ovlašteni korisnik. Više informacija potražite u odjeljku Korištenje načina nadjačavanja.
Pauzirana je kontrola uređaja – kliknite Aktiviraj kontrolu uređaja da biste ponovno aktivirali tu funkciju.

Ako problem ne možete riješiti pomoću predloženih rješenja, kliknite stavku Pomoć i podrška da biste pristupili datotekama pomoći ili pretražili ESET-ovu bazu znanja. Ako vam je i nakon toga potrebna pomoć, možete poslati zahtjev za podršku ESET-ovoj korisničkoj službi. ESET-ova korisnička služba brzo će odgovoriti na vaša pitanja i pomoći vam da pronađete rješenje.

icon_details_hoverNAPOMENA

Ako se status odnosi na funkciju koja je blokirana ERA pravilom, na link se neće moći kliknuti.