Skeniranje računala na zahtjev

Skener na zahtjev važan je dio programa ESET Endpoint Security. Koristi se za skeniranje datoteka i mapa na računalu. Sa sigurnosne točke gledišta ključno je da se računalo ne skenira samo kada posumnjate na zarazu, već redovito kao dio rutinskih mjera zaštite. Preporučujemo da redovito izvršavate dubinska skeniranja sustava (primjerice, jednom mjesečno) da biste otkrili moguće viruse koje nije otkrila Rezidentna zaštita. To se može dogoditi ako je u tom trenutku rezidentna zaštita bila deaktivirana, baza podataka virusnih potpisa zastarjela ili ako datoteka nije bila otkrivena kao virus kada je spremljena na disk.

SCANNER_MAIN

Dostupne su dvije vrste Skeniranja računala. Smart skeniranje brzo skenira sustav bez potrebe za detaljnom konfiguracijom parametara skeniranja. Prilagođeno skeniranje omogućuje vam odabir bilo kojeg prethodno definiranog profila skeniranja i odabir određenih ciljeva skeniranja.

Dodatne informacije o procesu skeniranja potražite u poglavlju Napredak skeniranja.

Smart skeniranje

Smart skeniranje omogućuje brzo pokretanje skeniranja računala i čišćenje zaraženih datoteka bez potrebe za korisničkom intervencijom. Prednost je Smart skeniranja to što je jednostavan za upotrebu i ne zahtijeva detaljnu konfiguraciju skeniranja. Smart skeniranje provjerava sve datoteke na lokalnim pogonima te automatski briše otkrivene infiltracije. Razina čišćenja automatski se postavlja na standardnu vrijednost. Dodatne informacije o vrstama čišćenja potražite u odjeljku Čišćenje.

Prilagođeno skeniranje

Prilagođeno skeniranje optimalno je rješenje ako želite zadati parametre kao što su ciljevi i metode skeniranja. Prednost je prilagođenog skeniranja mogućnost detaljnog konfiguriranja parametara. Konfiguracije možete spremiti u korisnički definirane profile koji mogu biti korisni ako se skeniranje opetovano izvodi s istim parametrima.

Da biste odabrali ciljeve skeniranja, odaberite Skeniranje računala > Prilagođeno skeniranje i odaberite mogućnost s padajućeg izbornika Ciljevi skeniranja, ili odaberite određene ciljeve skeniranja sa strukture stabla. Cilj skeniranja može se preciznije navesti unosom puta do mape ili datoteka koje želite uključiti. Ako vas zanima samo skeniranje sustava bez dodatnih akcija čišćenja, odaberite mogućnost Skeniraj bez čišćenja. Prilikom skeniranja možete odabrati jednu od tri razine čišćenja klikom na Podešavanje... > ThreatSense parametri > Čišćenje.

Prilagođeno skeniranje računala prikladno je za napredne korisnike s iskustvom u korištenju antivirusnih programa.

Skeniranje izmjenjivih medija

Slično Smart skeniranju – omogućuje brzo pokretanje skeniranja izmjenjivih medija (npr. CD/DVD/USB) koji su trenutačno priključeni na računalo. To može biti korisno kada na računalo priključujete USB flash pogon i želite ga skenirati radi otkrivanja zlonamjernog softvera i mogućih prijetnji.

Tu vrsta skeniranja možete pokrenuti i tako da kliknete Prilagođeno skeniranje, odaberete značajku Izmjenjivi mediji s padajućeg izbornika Ciljevi skeniranja i zatim kliknete Skeniraj.

Padajući izbornik Radnja nakon skeniranja možete upotrijebiti za odabir radnje koja će se izvršiti nakon skeniranja (dostupne su mogućnosti Bez radnje, Isključi i Ponovno pokreni).

Aktiviraj isključivanje nakon skeniranja – Aktivira planirano isključivanje kada se završi skeniranje računala na zahtjev. Otvorit će se dijaloški okvir za potvrdu isključivanja s istekom vremena od 60 sekundi. Da biste deaktivirali zatraženo isključivanje, kliknite Odustani.

icon_details_hoverNAPOMENA

Preporučujemo da skeniranje računala na zahtjev pokrenete barem jednom mjesečno. Skeniranje se može konfigurirati kao planirani zadatak u odjeljku Alati > Planer.